Rychetský: Volba prezidenta se může protáhnout

Praha - Prezident Václav Klaus s předsedou Ústavního soudu (ÚS) Pavlem Rychetským nekonzultoval jména možných ústavních soudců. Instituci teď podle Rychetského, který byl hostem pořadu Otázky Václava Moravce, hrozí úplné zahlcení, neboť počet stížností se zdvojnásobil. Příští rok navíc končí období dalším osmi ústavním soudcům. Ty už bude muset jmenovat budoucí prezident, který vzejde z přímé volby. Podle Pavla Rychetského ale hrozí, že se jeho zvolení protáhne.

V současné době nefunguje český Ústavní soud na plné obrátky. Od června mu totiž chybí dva soudci. Na druhou stranu ale soudu přibývá stížností. Podle předsedy Pavla Rychetského se letos vyšplhá počet ústavních stížností k pětitisícové hranici. „Žádný jiný ústavní soud, v poměru počtu soudců, nemá tak ohromné množství věcí k vyřizování,“ konstatuje Rychetský. 

Jedním z důvodů, proč se rok od roku počet ústavních stížností zvyšuje, je podle Rychetského mimo jiné trend opozice chystané zákony takto napadat. Je prý ale důležité si uvědomit, že ÚS stráží ústavnost.

Pavel Rychetský, předseda ÚS

„Nepřísluší nám posuzovat, zda ta, či ona reforma je optimální. Posuzujeme jen, zda neporušuje ústavní principy.“

  • Petr Nečas autor: ČT24, zdroj: ČT24
  • Bohuslav Sobotka autor: ČT24, zdroj: ČT24

Předseda ÚS však v pořadu OVM nastínil, jak si zefektivnění práce instituce představuje. Zítra proběhne poslední, spíše jazyková úprava a pak návrh rozešlu všem zbývajícím ústavním soudcům, poznamenal Rychetský. Úprava například počítá s tím, že by se stížnosti zamítaly bez odůvodnění. To by totiž odbouralo tak zvanou narativní část rozhodnutí soudu, kde soud popisuje celou historii konkrétního případu. 

Zahlcenost ÚS navíc může ovlivnit i lednovou volbu prezidenta. Pokud totiž někdo podá stížnost proti tomu, že nebyl registrován jako kandidát, spor by musel řešit právě Ústavní soud. Problém je podle Rychetského ve špatně připraveném prováděcím zákoně.

Rychetský by možná pokračoval, kdyby mohl mluvit do obsazení ÚS

Rychetský dnes také připustil, že by se v příštím roce, kdy i jemu končí desetiletý mandát ústavního soudce, mohl ucházet o druhé funkční období. To ale pouze za podmínky, že by se s prezidentem vzešlým v zimě z přímé volby domluvil na konzultacích týkajících se obsazování míst u Ústavního soudu. 

V případě, že by Rychetský mohl konzultovat s novým prezidentem obsazení soudu, chtěl by promluvit hlavně do mixu odborností jednotlivých soudců. Dosluhující prezident Václav Klaus své návrhy s Rychetským neprobírá. Druhou podmínkou Rychetského pro setrvání u ÚS je „džentlmenská dohoda“ s novým prezidentem na tom, že by jeho mandát byl kratší než dalších deset let. 

Otázky Václava Moravce (zdroj: ČT24)
Vydáno pod