Tejc shání podpisy k rozpuštění sněmovny

K předčasným volbám dnes v Otázkách Václava Moravce vyzval předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc. Ten už připravil návrh usnesení o rozpuštění Poslanecké sněmovny. Pokud ho podpoří 120 poslanců, konaly by se pak předčasné volby. Podpisy pod usnesení podle Kováčika připojí s největší pravděpodobností i komunisté. ODS a TOP 09 ovšem stále věří, že se povede koalici zachránit.

V Poslanecké sněmovně se stále častěji skloňují předčasné volby. Vláda zatím nemá jisté, zda dokáže sněmovnou protlačit daňový balíček, i když s hlasováním o něm Petr Nečas spojil i důvěru své vládě. 

Jenže na pád vlády nechce čekat ČSSD. Proto dnes v Otázkách Václava Moravce šéf poslaneckého klubu ČSSD vyzval k předčasným volbám. „My jsme pro to, aby byly předčasné volby, protože ten chaos, který tady je, neschopnost koalice se dohodnout na jakémkoli rozumném řešení, ohrožuje vývoj státu a ohrožuje i to, zda vůbec budeme mít od 1. ledna rozpočet,“ prohlásil Tejc. Připravil proto návrh usnesení o rozpuštění sněmovny. Pokud pod něj sežene 120 poslaneckých podpisů, konaly by se předčasné volby. 

Otázky Václava Moravce
Zdroj: ČT24

„Tato vláda už dávno měla být pryč,“ přidal se k sociálním demokratům i předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik. Dodal také, že komunisté svými podpisy návrh o rozpuštění sněmovny nejspíš podpoří. 

Jenže ODS a TOP 09 stále doufají, že vláda nepadne a že se povede sněmovnou protlačit daňový balíček, který mimo jiné počítá od 1. ledna se zvýšením DPH na 15 a 21 procent. „Děláme ve vedení klubu všechno pro to, abychom dostáli koaličním závazkům. Věřím, že jim dostojíme,“ řekl šéf poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

Jenže právě DPH je pro vládu klíčové. Daňový balíček počítá s tím, že od 1. ledna by se mělo DPH zvýšit ze současných 14 a 20 procent na 15 a 21 procent. Jenže to se nelíbí rebelům z ODS. Nečas přitom hlasování o daňovém balíčku spojil s hlasováním o důvěře vládě. 

Stále tedy není jasné, zda vládní návrh kvůli rebelům sněmovnou projde. Na stole je tak několik variant, jak to vlastně s DPH od 1. ledna bude. Pokud projde vládní návrh, zvýší se na 15 a 21 procent. Pokud ale při hlasování o daňovém balíčku padne vláda, hrozilo by, že daňová sazba se sjednotí na 17,5 procenta, jak určuje platný zákon. Věci veřejné ovšem navrhují pozměňovací návrh zákona, který by ponechal DPH na současné výši i příští rok.   

Předsedkyně poslaneckého klubu Věcí veřejných Kateřina Klasnová přitom apelovala na poslance: „Nebylo by od vlády a opozičních poslanců dobré, abychom připustili předčasné volby, aniž bychom dořešili situaci kolem státního rozpočtu a DPH.“ Pro zachování DPH na 14, respektive 20 procentech se vyslovil v Otázkách Václava Moravce i Jeroným Tejc. Tento návrh jsou sociální demokraté ochotni podpořit. „Jsme ochotni jednat o schválení rozpočtu tím, že bychom odešli ze sálu a umožnili přijetí rozpočtu, pouze ale za předpokladu, že bude dohoda o předčasných volbách,“ poznamenal Tejc.

Ministr financí i premiér ale oponují, že bez zvýšení DPH o jedno procento nebude možné příští rok stlačit schodek rozpočtu pod tři procenta HDP. Kvůli tomu by údajně mohla Česká republika přijít o důvěru finančních trhů. Daňový balíček budou poslanci ve sněmovně projednávat na konci října. Dohodu se šesticí vzbouřených poslanců ODS chce mít ale premiér Nečas podepsanou do dvou týdnů.