Klaus je destrukčním činitelem české politiky, myslí si Gazdík

Praha - Prezident Václav Klaus je zásadním destrukčním činitelem v české politice, prohlásil to předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík v Otázkách Václava Moravce. Vetováním zákonů podle něj prezident podrývá autoritu vlády a přispívá k nestabilitě.

„Pan prezident se několikrát nechal slyšet, že nechce destabilizovat politickou situaci v České republice a podrývat tuto vládu. Bohužel svými kroky dělá přesný opak,“ prohlásil Gazdík v Otázkách Václava Moravce. Jen v září vetoval prezident zákon o sociálněprávní ochraně dětí, novelu trestního zákoníku a zákony o pojistném na důchodové spoření. Za deset let, co je na Hradě, pak Klaus vetoval už celkem 56 zákonů. 

„Pan prezident je v současné době zásadním destrukčním činitelem v české politice, já bych velmi ocenil, kdyby třeba v tom nepodrývání autority vlády byl stejně důsledný, jako je ve svých názorech na globální oteplování či sexuální menšiny,“ dodal Gazdík. 

Radim Ochvat, mluvčí prezidenta:

„Jestli je destrukcí to, že hlava státu chce, aby vláda znovu zvážila některé předložené zákony, u nichž existují pochybnosti, tak pan předseda Gazdík bohužel nechápe základní rozdělení ústavních pravomocí.“

Podle šéfa poslaneckého klubu TOP 09 jde ale Klausovi zjevně o destabilizaci vlády a některé jeho poslední výroky jsou dokonce politickými bulvárem. Narážel přitom na Klausův páteční výrok v rozhovoru pro Lidové noviny, ve kterém řekl, že nepovažuje Karla Schwarzenberga za českého politika. „Minimálně ho nepovažuji za českého politika, protože jeho poslední lapsus s tvrdým a měkkým i ve slově celý je téměř fascinující,“ řekl Klaus.

Prezidentská veta
Zdroj: ČT24

Nad častými vety zákonů se pozastavil i šéf Ústavního soudu Pavel Rychetský: „Tím se prezident republiky vlastně staví do nějaké ideologické polohy, zaujímá ideologický názor. Myslím, že by měl pouze chránit ústavu.“ 

Vrácení zákonů zpátky do sněmovny naopak vítá opozice. Zvlášť v době, kdy koalice řeší, že nemá dost hlasů pro přehlasování prezidentských vet. „Je to signálem toho, že zákony, které vetoval, nemají konsenzus ani ve společnosti, ani ve sněmovně,“ myslí si Jeroným Tejc z ČSSD.   

Kritika se snáší na prezidenta navíc i z jeho kdysi domovské strany ODS. Té se nelíbí, že Klaus veřejně podporuje jiné prezidentské kandidáty, třeba - jak řekl v Lidových novinách - Miloše Zemana. 

Klaus se proti vládě postavil už několikrát. Zastal se třeba policejního exprezidenta Petra Lessyho ve sporu s ministrem financí Miroslavem Kalouskem. A po roce vládnutí o kabinetu řekl, že ho zklamal především tím, jak je slabý.