Nový zákon má udělat pořádek v neziskovém sektoru

Praha - Ministerstvo spravedlnosti chce udělat pořádek v nepřehledném systému neziskových organizací. Těch je zhruba sto tisíc a přerozdělují ročně miliardy korun od státu i soukromých dárců. Ne všechny ale fungují tak, jak by měly, například tají své sponzory. Jestli je neziskovka opravdu veřejně prospěšná, má podle ministerstva rozhodnout soud.

Například Zuzana Paroubková, exmanželka bývalého premiéra, založila občanské sdružení na pomoc dětem, které koupilo a opravilo chalupu pro opuštěné děti v Krkonoších. Kdo daroval čtrnáct milionů korun, však tajila. „Paní Zuzana jedná o spolupráci s potenciálními sponzory, chata bude v provozu v lednu 2013,“ uvedl Jaroslav Syrový, spolupracovník Zuzany Paroubkové. „Problém Zuzany Paroubkové byl v tom, že sice bylo všechno podle zákona, ale z pohledu významné osobnosti by transparentnost měla být vyšší, protože se jedná o veřejně činnou osobu,“ uvedl Marek Šedivý, prezident Asociace veřejně prospěšných organizací.

Zdroje financí budou muset být transparentní

Nový zákon z dílny ministerstva spravedlnosti má udělat mezi neziskovkami pořádek. Ty poctivé získají status veřejné prospěšnosti. Poctivost znamená především odkrýt financování a doložit, že prospěšnou činnost vykonává alespoň dva roky.

„Nový zákon oddělí poctivé nevládní organizace od nepoctivců, vyžaduje totiž, aby organizace skutečně prováděla veřejně prospěšnou činnost. To provádění bude posuzovat soud,“ uvedl František Korbel, náměstek ministra.

Sbírkový projekt Pomozte dětem
Zdroj: ČT24

„Veřejná prospěšnost by nám, zástupcům neziskových organizací, konečně měla přinést určité benefity,“ řekla ředitelka NFOZP Hana Potměšilová.

Už dnes mohou neziskovky požádat o punc kvality. Uděluje ho Fórum dárců, které sdružuje 80 největších nadací a fondů. První certifikáty rozdá v říjnu. „Je to jednoznačný závazek k tomu říci, že naše práce je transparentní, kvalitní a nám můžete svěřit svoje peníze,“ uvedla ředitelka Fóra dárců Klára Šplíchalová.

„Budeme toho součástí. Je to dobrá kontrola, je to dobré pro dárce, aby věděli, kam jejich peníze jdou,“ říká Tereza Maxová, patronka Nadace Terezy Maxové. Ministerský návrh zamíří na vládu do konce roku. Pak ho čeká povinné legislativní kolečko.

Nový zákon má udělat pořádek v neziskovém sektoru (zdroj: ČT24)