Smetana do vězení nenastoupil, zřejmě se nechá „dopadnout“

Olomouc - Bývalý řidič MHD Roman Smetana měl dnes do dvou hodin odpoledne nastoupit do vězení. Za malování tykadel na plakáty a billboardy politiků si musí odpykat zbytek svého stodenního trestu. Jak ovšem avizoval, do vězení dnes nenastoupí, zřejmě se nechá „dopadnout“ v průběhu tohoto předvolebního týdne. Podle právníků jde o maření úředního rozhodnutí, za které může Smetanovi hrozit až tříletý trest vězení.

Vedení olomoucké věznice poslal Smetana něco jako omluvenku, ve které uvádí, že si ve věznici nemají brát jeho jednání osobně. Na rozdíl od pankrácké věznice se mu tam prý líbilo, ovšem jako zkušený zločinec bude rozhodnutí soudu mařit a bude se skrývat. 

Na Facebooku dnes vzkázal, že podle něj neprovedl nic špatného, aby byl vězněn, není nebezpečný a napravovat se nehodlá. „Jediným důvodem mého věznění tak je přehnaně formální přístup soudů k právu a trestu a kult nedotknutelnosti soukromého vlastnictví bez přívlastku, tedy bez ohledu na způsob nabytí a charakter věci,“ uvedl bývalý řidič.

V květnu, po třiatřiceti dnech za mřížemi, opustil Smetana vězení na stížnost bývalého ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS). „Na jedné straně ochrana vlastnictví, na druhé straně právo vyjadřovat své politické názory,“ ospravedlnil podání stížnosti Pospíšil.

Reportáž Barbory Peterové (zdroj: ČT24)

Svobodu si mohl Smetana užívat až do konce srpna, po verdiktu Nejvyššího soudu je jasné, že zbytku trestu neunikne. „Nejvyšší soud zamítl stížnost pro porušení zákona, kterou podal bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil, a ponechal původní kvalifikaci poškození cizí věci,“ sdělil mluvčí Nejvyššího soudu Petr Knötig. Smetanovi příznivci neuspěli ani u prezidenta Klause se žádostí o milost a podle právníků nemá moc nadějí ani ústavní stížnost, kterou Smetana zvažuje - nevyčerpal totiž všechny opravné prostředky. 

V probíhající předvolební kampani se výrazem solidarity s odsouzeným stalo masové malování tykadel. Na plakátech politiků po celé zemi se rovněž objevil nápis „Svobodu pro Smetanu“. Namísto svobody se ale Smetana dočká nejspíš dalšího trestu. Už jednou odmítl nastoupit do vězení, tento přečin teď hodlá zopakovat.

Bývalý řidič olomouckého dopravního podniku pokreslil na protest proti politickým elitám nejméně 30 reklam na autobusech, jež si před volbami v roce 2010 zaplatily politické strany. Kromě nápisů politikům přikresloval tykadla. Do vězení jej soudkyně poslala proto, že sice uhradil ODS požadovanou škodu zhruba 15.000 korun, odmítl však vykonat veřejně prospěšné práce.