Dalík – pravá ruka Topolánka – symbol propojení politiky s byznysem

Praha – Jméno Marka Dalíka je neodmyslitelně spojeno s expremiérem Mirkem Topolánkem. Jako jeho pravá ruka měl mít právě Dalík dle médií výrazný podíl na Topolánkově politické strategii. Oba muži se seznámili v roce 1999, kdy byl Topolánek senátorem za Ostravsko a Dalík se pohyboval v oblasti public relations. Právě Dalík měl údajně nabízet peníze exposlanci Kořistkovi za to, že nepodpoří Grossovu vládu, či se měl podílet na vyjednávání podpory Topolánkově vládě po těsných volbách v roce 2006. S odchodem Topolánka z politiky se vytratil i Marek Dalík.

O Dalíkovi se zmiňuje i server WikiLeaks

Loni v květnu se k jeho jménu média opět vrátila. Podle výpovědi někdejšího zaměstnance firmy Steyr Dalík v roce 2007 měl žádat 18 milionů eur (480 milionů korun) za to, že česká vláda bude pokračovat v projektu dodávek transportérů Pandur. Dalík to popřel. Policie pak v této souvislosti řešila únik informací, a to zejména proto, že byla zveřejněna identita utajovaného svědka - bývalého manažera rakouské zbrojovky Steyr Stephana Szücse. Viníka se nepodařilo najít, případ byl nakonec odložen. 

Dalíkovo jméno zmínil i server WikiLeaks - depeše amerického velvyslanectví hovoří o tom, že Dalík si údajně za dodávku pandurů řekl o úplatek, nicméně velvyslanectví v kabelogramu zároveň upozorňuje, že informace není možné nezávisle ověřit. 

Týdeník Euro: Dalík je spojka do byznysu i k regionálním bossům

Dalík se pro média stal symbolem údajných vazeb vedení ODS na podnikatele a lobbisty, jejichž záměry často vzbuzovaly pochybnosti. „Dalík byl spojkou do byznysu i k regionálním bossům, s nimiž dohadoval, jak si obchody rozdělí a jak se kdo má chovat ve stranických záležitostech,“ napsal letos v květnu týdeník Euro. Tyto vazby ODS dlouhodobě poškozovaly - příkladem je známá kauza Toskánsko, která vznikla v létě 2009 po zveřejnění tajně pořízených fotografií z Topolánkovy dovolené v Itálii, kde byl zachycen ve společnosti lobbistů a podnikatelů.

Kořistka, Melčák i Pohanka - za vyjednáváním pro ODS stál právě Dalík

Dalíkovo jméno se začalo poprvé výrazněji objevovat v médiích ještě před tím, než se do Strakovy akademie Topolánek nastěhoval. Právě Dalík měl stát v srpnu 2004 za údajným uplácením exposlance US-DEU Zdeňka Kořistky. Byl jedním z emisarů ODS, které Kořistka obvinil, že mu nabízeli deset milionů korun, když nepodpoří tehdejší vládu Stanislava Grosse (ČSSD). Policie v této souvislosti obvinila Dalíka a lobbistu Jana Večerka z podplácení, obvinění se však neprokázalo a případ byl odložen. 

Lobbování za ODS a Mirka Topolánka se Dalík měl věnovat i na přelomu let 2006 a 2007, kdy se měl podílet na vyjednávání podpory koaliční vládě Mirka Topolánka, kterou nakonec podpořili dva sociální demokraté Miloš Melčák a Michal Pohanka. 

OVM, Mirek Topolánek 21. 1. 2007

„Musím říct, že jeho jméno démonizováno neprávem. Ještě s tím, jak Marka znám, tak ho to samozřejmě svým způsobem ničí.“

V březnu 2009 se snažil ovlivnit reportéra České televize, aby stáhl reportáž o poslanci Petru Wolfovi. Jednalo se o sociálnědemokratického poslance, který do té doby držel vládu pohromadě. Topolánkova vláda ale nakonec padla. „Těsně před dokončením reportáže o poslanci Petru Wolfovi, který měl problémy se zákonem, přišel za naším reportérem Marek Dalík a přemlouval ho, abychom tu reportáž nevysílali,“ uvedl dramaturg pořadu Reportéři ČT Marek Wollner.

Po pádu Topolánkovy vlády v roce 2009 uvedl, že se hodlá stáhnout do ústraní, možná odejde do zahraničí. „Končím. Už nechci tímto způsobem dál fungovat. Poctivě platím vysoké daně, nepáchám žádnou trestnou činnost, přesto jsem ten nejhorší. Prostě už toho mám dost.“ nechal se tehdy slyšet Dalík.

Souhrn událostí ohledně Marka Dalíka (zdroj: ČT24)

Neoblíbený Dalík, neoblíbený Bormann

V době Topolánkovy éry nebyl Dalík v ODS příliš populární. Důvodem byla podle něj závist. V rozhovoru pro Mladou frontu DNES dokonce v této souvislosti použil později hojně citovaný příměr s blízkým spolupracovníkem Adolfa Hitlera Martinem Bormannem: „Když si čtete memoáry nebo biografie nacistických pohlavárů, tak tam se jako červená nit táhne nenávist všech k Martinu Bormannovi. A proč? Protože byl blízko k Hitlerovi, protože mu Hitler věřil, takový člověk je vždycky neoblíbený.“ 

Sedmatřicetiletý Dalík profesní dráhu začal už ve svých 19 letech jako úředník na Hradě (za prezidenta Václava Havla), kde působil přes tři roky. Od února 2002 je předsedou představenstva PR agentury New Deal Communications. Dalík je znám svým luxusním stylem života. V srpnu 2009 napsaly Hospodářské noviny, že jeho agentura New Deal Communication má obraty v řádu desítek milionů korun.

image_402099
Zdroj: ČT24