Metanol už má 28 obětí

Zlín - V obci Boršice u Blatnice na Slovácku byl minulý čtvrtek nalezen mrtvý muž. Pitva prokázala, že se otrávil metylalkoholem. Informovala o tom krajská policejní mluvčí Jana Macalíková. Zemřelého nalezl náhodný kolemjdoucí. Při domovní prohlídce pak policie našla láhev s tvrdým alkoholem. Odkud pochází, zatím není známo. Policie zároveň dopadla dva muže z Valašských Klobouků, kteří údajně prodávali pančovaný alkohol. Rozbory ale zatím nepotvrdily, že by obsahoval metanol; podle policie ale stát ošidili na spotřební dani odhadem o 900 tisíc korun.

Jedná se o čtvrtou oběť metanolové aféry ve Zlínském kraji. Již dříve kvůli otravě v kraji zemřely tři ženy. Dalších 15 lidí bylo v regionu s otravou hospitalizováno.

V celé České republice zemřelo na otravu metylalkoholem 28 osob. Případy se rozšířily do devíti krajů. Desítky lidí byly hospitalizovány, někteří budou mít doživotní následky, zejména poškozený zrak.

Metanolová aféra vypukla před měsícem. Policie v kauze již obvinila dva muže, které považuje za jejího původce, z obecného ohrožení. Podle kriminalistů úmyslně v Opavě namíchali jedovatou směs a přes distributora alkoholu ze Zlínska ji uvedli do oběhu. Obviněným hrozí 12 až 20 let vězení, případně i výjimečný trest. Policie kromě hlavních aktérů obvinila i menší distributory a prodejce, dohromady tak trestnímu stíhání čelí několik desítek lidí. 

64letému muži a jeho o 28 let mladšímu příbuznému z Valašských Klobouk, které dnes dopadla policie, hrozí za krácení daně až osm let vězení. Muži měli podle policie uskladněny tisíce litrů alkoholu bez potřebného označení nebo dokladu původu. „Na dvojici obchodníků přišli policisté z místního obvodního oddělení. Minulý čtvrtek večer si všimli podezřele odstaveného vozu mimo město, u staré budovy. Vůz byl zaparkovaný tak, aby se nebylo možné dostat do kufru. Policisté našli majitele, který jim auto otevřel. Byly v něm asi 4 000 litrů alkoholu, z 80 procent pančovaného,“ uvedla policejní mluvčí Jana Macalíková s tím, že dalších 500 litrů se našlo při následných domovních prohlídkách.

Láhve měly opět etikety Lašský rum či Vodka Lunar

Ani jeden z obchodníků nebyl schopen prokázat původ zboží. Asi pětina alkoholu byla v originálních láhvích s kolkem, zbytek byl v plastových barelech nebo v láhvích, které byly označeny etiketami „Lašský rum“, „Vodka Lunar“, „Moravská švestka“ a podobně, vše bez kolků.

„Našli jsme také stovky etiket a vršků, které byly nachystány pravděpodobně pro další použití. Kromě alkoholu policisté našli i 6 500 krabiček cigaret, taktéž bez povinného označení,“ uvedla Macalíková. Policisté prohledali tři nemovitosti. Sklady ukázali také Státní zemědělské a potravinářské inspekci. Při prohlídce se totiž našlo i větší množství potravin - vejce, rýže a zelenina. Podle policie byly připraveny k prodeji, ale přitom byly skladovány v nevyhovujících a nehygienických podmínkách.

Vstup Josefa Kvasničky (zdroj: ČT24)