Kalousek a Paroubek se hádají, kdo může za pandury

Praha – Kvůli zadržení lobbisty Marka Dalíka se na politické scéně rozhořel spor, kdo vlastně může za nákup ozbrojených transportérů Pandur. Zatímco ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) nebo šéf sněmovního výboru pro obranu Jan Vidím (ODS) tvrdí, že hlavní zodpovědnost padá na vládu Jiřího Paroubka, bývalý premiér se brání, že Topolánkův kabinet podmínky smlouvy změnil a nákup jednoho transportéru pak vyšel dráž. Současný premiér Petr Nečas (ODS) nechtěl zadržení lobbisty nijak komentovat.

Paroubkova vláda rozhodla o nákupu 199 pandurů s opcí na 35 dalších v celkové hodnotě 20,8 miliardy korun v roce 2006, ministr obrany Karel Kühnl smlouvu podepisoval až po sněmovních volbách, kde nakonec ČSSD skončila v opozici. Koncem roku 2007 ale Topolánkův kabinet od zakázky ustoupil kvůli porušení smluvních podmínek ze strany dodavatele - rakouské firmy Steyr. O půl roku později pak rozhodl o nové zakázce, v jejímž rámci Česko koupilo 107 transportérů za 14,4 miliardy korun. Smlouva na dodávku vozidel byla podepsána na jaře 2009. 

Ministr financí Miroslav Kalousek ve studiu ČT24 uvedl, že Topolánkova vláda už se jen snažila minimalizovat chyby, které udělal Paroubkův kabinet podepsáním neodvolatelné smlouvy o pandurech. „Tu původní smlouvu podepsala Paroubkova vláda po své demisi. O angažmá pana Dalíka nic nevím, ten měl blízko k ODS,“ uvedl Kalousek.

Také Jan Vidím upozorňoval, že smlouvu podepsala už Paroubkova vláda. Aféra prý zřejmě ODS před volbami poškodí, nicméně Marek Dalík je prý soukromá osoba, která měla vztah k bývalému předsedovi ODS a se současným vedením už nemá nic společného. 

Podle bývalého premiéra Jiřího Paroubka (NS-Lev 21) ovšem ministr Kalousek tvrdí nesmysly, když mluví o neodvolatelné smlouvě, protože Topolánkova vláda smlouvu na pandury přehodnotila. Bývalý premiér také ve Studiu ČT24 upozornil, že zatímco u prvního kontraktu, který podepsala jeho vláda, vycházela cena jednoho transportéru na 104 milionů, tak ve smlouvě podepsané Topolánkovou vládou vycházel jeden pandur na 134 milionů – to je zřejmě podle Paroubka důvod, proč se o zakázku zajímá policie. 

Také tehdejší ministr obrany Karel Kühnl, který podepsal první smlouvu na dodávku pandurů, si nemyslí, že by byla nevypověditelná - důkazem je to, že ji Topolánkova vláda zrušila. Nákup se prý připravoval ještě před nástupem Kühnla na ministerstvo a proběhla otevřená soutěž - proto si stojí za tím, že ji podepsal, i když už byla Paroubkova vláda v demisi. Druhá smlouva, kterou už uzavírala Topolánkova vláda, prý rozhodně z otevřeného tendru nevzešla.

Lídr koaliční TOP 09 a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg doufá, že policie má pro své kroky v rukou dostatek důkazů a materiálů, aby věc nemohla být vydávána za součást politického boje. Pro vicepremiérku Karolínu Peake (LIDEM) je Dalíkovo zatčení znamením, že se nyní vyšetřují i případy, které možná z politických důvodů dříve ležely u ledu. „Za této vlády se ty ledy hnuly,“ podotkla.

„Vláda se rozhodla změnit smlouvu a tady vytvořila zřejmě potenciální korupční prostředí, kterého se možná rozhodl využít poradce premiéra Topolánka Dalík,“ uvedl předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Stínový ministr obrany KSČM Alexander Černý pak poznamenal, že je škoda, že vyšetřování kauzy Pandur trvalo tak dlouho. „Pokud se obvinění potvrdí, bude to jeden z dalších dokladů o praktikách vlád s klíčovou rolí ODS,“ uvedl. 

image_402099
Zdroj: ČT24

Policie zadržela lobbistu Marka Dalíka dnes, pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová uvedla, že zatčení souvisí s nákupem transportérů Pandur. Dalík je podle ní zatím jediným zadrženým v tomto případu, policie už ho obvinila z pokusu o podvod. Trestného činu se měl dopustit tím, že za peníze slíbil pomoc při sjednání zakázky, i když věděl, že to nemůže splnit.

Někdejší vlivný spolupracovník expremiéra Mirka Topolánka si údajně na sklonku roku 2007 během tendru na nákup pandurů od rakouské firmy Steyr řekl o úplatek. Deníky Mladá fronta DNES a Právo loni 11. května zveřejnily výpověď rakouského manažera Steyru Stephana Szücse, utajeného svědka v případu údajně předraženého nákupu obrněných vozů. Szücs prý uvedl, že si Dalík řekl o úplatek půl miliardy korun jako provizi za uskutečnění obchodu.