Rebelantský spor o DPH si bere pacienty za rukojmí

Praha – Spor o chystané procentní zvýšení obou sazeb DPH se přelil do českého zdravotnictví. Šéf tohoto resortu Leoš Heger (TOP 09) totiž dnes v rozhovoru pro Českou televizi varoval před tím, že pokud se vládě nepodaří daňový balíček ve sněmovně prosadit, bude českému zdravotnictví v příštím roce chybět pět miliard korun. Nemocnice by tak byly nuceny omezit zdravotní péči o pacienty.

Pokud koalice daňový balíček na konci října neprosadí, nevzroste v příštím roce nižší sazba DPH ze 14 na 15, ale rovnou na jednotnou sazbu 17,5 procenta. Toto skokové navýšení by zdravotnictví připravilo o tři a půl miliardy, protože by se výrazně prodražil jeho provoz. Lidé s příjmy nad 150 tisíc měsíčně by navíc oproti současnému plánu nezačali platit vyšší zdravotní pojištění, čímž by zdravotnictví přišlo o další jednu a půl miliardy.

„Potřebné finance budou chybět i v běžném provozu,“ varoval ministr zdravotnictví Heger s tím, že se samotný provoz zdražuje i s běžnou inflací. Nedostatek financí by se mohl promítnout do delších čekacích dob na operace, rychlejšího rušení nemocničních lůžek nebo horší dostupnosti drahých léků.

Takovou vyhlídku nelibě nese i opozice. „Bude se to řešit na úkor pacientů, na úkor zdravotníků, na úkor vnitřního zadlužení systému,“ varuje stínový ministr zdravotnictví sociální demokracie Jan Žaloudík.

Heger se chystá se vzbouřenci jednat

Heger, který v těchto dnech chystá rozpočet zdravotnictví na příští rok, se proto s premiérem Petrem Nečasem znovu pokusí šestici vzbouřených poslanců ODS přesvědčit, aby nakonec balíček podpořili. „Doufám, že se obavy, co by mohlo nastat, podaří nějakým způsobem rozptýlit,“ doplnil ministr.

Spor o DPH:

Záměr vládní koalice počítá s tím, že by od ledna 2013 vzrostla snížená, respektive základní sazba daně z přidané hodnoty ze 14 na 15 a 20 na 21 procent. Proti tomuto plánu vystupuje šestice občanskodemokratických poslanců v čele s někdejším šéfem poslaneckého klubu strany Petrem Tluchořem, která se odvolává na to, že plán odporuje ideovým základům strany. Záměr kritizoval i prezident Václav Klaus. Premiér Petr Nečas hlasování o daňovém balíčku svázal s osudem svého kabinetu, protože je ale koaliční většina v dolní komoře výrazně oslabena, je pravděpodobné, že odmítavý postoj vlastních, rebelujících poslanců by Nečasovu vládu položil.

Vzbouření poslanci ovšem možnou podporu změny DPH podle vládního plánu soustavně odmítají a nezdá se, že by je Hegerova argumentace měla obměkčit. Proti ministrovi zdravotnictví naopak vystupují s argumentací, že zcela nenaplnil úsporný plán zdravotnické reformy, která by například snížila ceny léků.

„U léků je velká rezerva. Já se s tím setkávám denně i u dodavatelů léčiv,“ konstatoval jeden z rebelantů Tomáš Úlehla. „(Heger) zavázal se, že každý rok provede opatření v souhrnu za sedm miliard korun. Musím konstatovat, že z toho se nic nenaplnilo,“ dodal jeho souputník Marek Šnajdr.

Stín VZP může vyjednávání zhatit

Zdravotnictví je přitom už teď v nejhorší ekonomické kondici za posledních sedm let. Podle rozpočtu VZP na příští rok, který se podařilo České televizi získat, bude jen letos největší zdravotní pojišťovna ve čtyřmiliardové ztrátě.

Právě situace uvnitř VZP hraje proti Hegerově přesvědčovací schopnosti; ministr totiž inicioval šetření kontroverzní zakázky na elektronické zdravotní knížky IZIP, kterou VZP neúspěšně realizovala. Ve správní radě ovšem sedí jak Šnajdr, tak zmíněný Úlehla.