Policie se už nebojí vyšetřovat politiky, tvrdí Ondráčka

Praha - Zatčení politiků přibývá, včera policie zatkla v souvislosti s kauzou nákupu transportérů Pandur lobbistu Marka Dalíka. Šéf Transparency International v České republice David Ondráčka za tím vidí emancipaci policie, díky níž se policisté přestávají bát politických kauz. „Tady se protrhla určitá lavina a nikdo z politické kvazielity si nemůže být jistý, že nedojde na ně,“ uvedl Ondráčka.

Tuto emancipaci, která podle Ondráčky probíhá jak v policii, tak i na státním zastupitelství, způsobily personální změny na státním zastupitelství, ale i nástup mladší generace státních zástupců, která má snahu dotáhnout kauzy do konce. K aktivnímu přístupu policie pomohlo nejen to, že na elitních policejních odděleních se podařilo dosáhnout větší stability a jejich ředitelé se nemění tak často jako dříve, svou roli ale sehrál i fakt, že samotní policisté zjistili, že pokud je trestní důvod, nemusejí se bát stíhat ani významné politiky. Policisty v dalším vyšetřování podporují i případy, kdy se soudy nebály korupci trestat. Policie má navíc v současnosti i širší podporu mezi lidmi. „Policie se přestala bát a má i podporu společnosti, parta policejních důstojníků by dnes vyhrála volby, kdyby do nich šla.“

Na případu včerejšího zatčení Marka Dalíka vidí Ondráčka jako nejzajímavější jeho vazbu na bývalého premiéra Mirka Topolánka. Dalík totiž neměl žádnou oficiální politickou funkci a jednání se účastnil z titulu „kamaráda“. Přitom se ale pohyboval na důležitých jednáních, kde se rozhodovalo o velkých vládních zakázkách. Proto podle Ondráčky vyšetřování obviněním Dalíka z pokusu o podvod nejspíš nekončí a v ohrožení by mohl být i bývalý premiér. „Předpokládám, že vyšetřování nebude končit u lobisty, ale že to půjde dál a že to bude mířit i na bývalého premiéra Mirka Topolánka,“ uvedl šéf české pobočky Transparency International.

Podle Ondráčky je v současné situaci Česká republika v podobné situaci, v jaké byla Itálie v 90. letech. Tehdy v Itálii došlo k takzvané revoluci soudců, u nás by se revoluce týkala spíše státních zástupců a policistů. V Itálii tehdy došlo k velké vlně vyšetřování a zatýkání, které se týkalo velké části politické a podnikatelské elity, a díky němuž se proměnil politický systém a zkrachovaly velké politické strany, které se staly nerelevantními. V Itálii se změnila i legislativa, změnou politických stran ale došlo k takzvané berlusconizaci, tedy nástupu dnes již bývalého italského premiéra. Podle Davida Ondráčky vyšetřování pokračuje a nejistota v řadách politiků roste a můžeme jen doufat, že výsledek bude pozitivnější než v Itálii. „V Itálii se stala z jedné republiky další a něco takového se může stát i tady,“ doufá Ondráčka.