Žalobce chce pro Dalíka vazbu

Praha - Státní zástupce Jan Kořán navrhuje pro lobbistu Marka Dalíka vazbu. Hrozí podle něj obava, že uprchne a bude ovlivňovat svědky. Obvodní soud pro Prahu 4 už návrh obdržel. Podle mluvčí soudu Libuše Jungové proběhne vazební zasedání ve středu od 12:30. Policie zatkla Dalíka v neděli večer, jen několik dní před volbami. Jedním z důvodů měla být právě obava, že uteče do ciziny. Zatčení souvisí s nákupem transportérů Pandur.

„Státní zástupce má důvodnou obavu, že by obviněný mohl svým útěkem do ciziny nebo tím, že se bude skrývat, mařit trestní stíhání. Svým pobytem na svobodě by současně mohl působit na dosud nevyslechnuté svědky,“ řekla České televizi vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. „Momentálně nemám, co bych k tomu řekl, protože jsem se zprávu dozvěděl ze sdělovacích prostředků. Neznám konkrétní důvody, tedy které svědky by například potenciálně mohl klient ovlivňovat,“ reagoval Dalíkův obhájce Tomáš Sokol. Proti Dalíkově obvinění už podal stížnost.

Podle deníku Insider vyšetřovatelé minulý týden zjistili, že se Dalík během dvou dnů chystá odletět do zahraničí. Většinu roku se totiž zdržoval v Toskánsku, odkud se údajně vrátil teprve před deseti dny. Server Týden.cz navíc přišel s informací, že Dalík před několika týdny prodal podíl v holešovické restauraci Riva Bella. V obchodním rejstříku byla tato změna zapsána teprve před čtyřmi dny.

Dalík ale zvažoval odchod do zahraničí už v roce 2009. „Končím. Už nechci tímto způsobem dál fungovat. Poctivě platím vysoké daně, nepáchám žádnou trestnou činnost, přesto jsem ten nejhorší. Prostě už toho mám dost… Nejdřív si odpočinu, pak uvidím. Zvažuji i odchod do zahraničí,“ řekl tehdy serveru Aktuálně.cz.

Pražská vrchní žalobkyně Lenka Bradáčová důvody zadržení blíže komentovat nechtěla. „V uplynulém týdnu se udál další z klíčových procesních úkonů. I v souvislosti s tím, co jsme se dozvěděli, přistoupila policie k zahájení trestního stíhání. Policie konala bezodkladně,“ řekla pouze Insideru.

Dalíkovi hrozí až deset let vězení

Protikorupční policie Dalíka obvinila z pokusu o podvod, hrozí mu až 10 let vězení. Podle Bradáčové je zatím jediným zadrženým v případu. Trestného činu se měl dopustit tím, že za peníze slíbil pomoc při sjednání zakázky na pandury, i když věděl, že to nemůže splnit. Dalík byl několik dní ve vazbě už v roce 2004 v souvislosti s kauzou uplácení poslance Zdeňka Kořistky. Soudy se táhly několik let, nikdo ale nakonec potrestán nebyl.  

Vyjádření Lenky Bradáčové a Tomáše Sokola (zdroj: ČT24)
Vydáno pod