Kauza Dalík ukázala na kostlivce ve skříni ODS, míní ČSSD

Praha – Sociální demokraté opakovaně navrhovali zřídit vyšetřovací komisi ke zbrojním zakázkám, ale představitelé současné koalice návrhy ve sněmovně vždy odmítli, připomněl místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek. Podle předsedy strany Bohuslava Sobotky ukazuje nynější zatčení lobbisty Marka Dalíka v souvislosti s pořízením transportérů Pandur na velkého kostlivce ve skříni ODS a jejího předsedy a premiéra Petra Nečase.

Podle Zaorálka je spojen se zbrojními zakázkami posledních let nejen Nečas, ale také nynější ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) či ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Zaorálek připomněl, že Kalousek k sobě na ministerstvo vzal jako náměstka někdejšího ministra obrany Martina Bartáka, jehož jméno se také v souvislosti s podezřelými armádními nákupy opakovaně objevuje.

Ve sněmovně ČSSD několikrát žádala zřízení komisí k prošetření všech zbrojních zakázek, včetně těch z období, kdy sama vládla. „Představitelé vládní koalice v čele s premiérem toto projednávání vždy odmítli a zametli,“ podotkl Zaorálek. Politici jako Nečas, Vondra či Kalousek tímto odmítnutím na sebe podle něj vzali odpovědnost za to, co se v kauzách děje.

Předseda ČSSD Sobotka v souvislosti s Dalíkem v tiskovém vyjádření připomněl také jméno někdejšího ministra dopravy za ODS Aleše Řebíčka. „Pokud bychom chtěli charakterizovat či popsat období vlády ODS v letech 2006 až 2009, pak nelze v žádném případě pominout velký neformální vliv Marka Dalíka jak na premiéra Mirka Topolánka, jeho prostřednictvím na ODS a také na personální i věcná rozhodnutí koaliční vlády,“ podotkl Sobotka.

Lubomír Zaorálek:

„Jsem velmi rád, že policie šetří. Na druhé straně pořád platí, že pokud kauzy mají politické krytí, nemá policie velkou šanci celý ten systém odhalit.“

Podle Sobotky je naprosto nezbytné, aby orgány činné v trestním řízení důkladně prověřily všechna podezření, jež jsou spojena s obdobím vládnutí Topolánkovy koalice a s působením lidí, jako byl Dalík či exministr Řebíček. Nečas by se měl podle šéfa ČSSD občanům omluvit za to, že ODS poskytla v letech, kdy stranu vedl jeho předchůdce Topolánek, takovým lidem, jako je Dalík, vliv na rozhodování státu.

Brífink ČSSD k penzijní reformě a ke kauze lobbisty Marka Dalíka (zdroj: ČT24)