V Dolních Břežanech začala výstavba superlaseru za sedm miliard

Praha - V Dolních Břežanech u Prahy byla zahájena stavba centra ELI Beamlines s dosud nejvýkonnějším laserem na světě. Náklady na stavbu dosahují sedmi miliard korun, většinu hradí Evropská unie. Pracoviště má do budoucna přilákat experty z celého světa a zastavit takzvaný odliv českých mozků. Premiér Petr Nečas (ODS) i ministr školství Petr Fiala věří, že řada českých odborníků se díky němu vrátí ze zahraničí a spolu s nimi přijdou i cizí špičkoví specialisté.

„Vidím to jako nesmírně důležitý podnět pro českou vědu, pro její mezinárodní integraci, již proto, že se jedná o největší a nejvýznamnější vědeckou instalaci, která bude v českých zemích umístěna,“ uvedl premiér, který dnes poklepal na základní kámen. Podle ředitele Fyzikálního ústavu AV ČR Jana Řídkého nemají tak výkonný laser dosud na žádném pracovišti na světě. „Zároveň se ale několik takových laserů po světě staví. Doufejme, že se to podaří a budeme jedni z prvních, kteří ho budou mít,“ podotkl Řídký.   

Laserové centrum začne fungovat v roce 2016, plný výkon se pak očekává v roce 2019. Zařízení dokáže vyvinout teplotu, která je uvnitř hvězd, zároveň ale dokáže jasně fotit objekty, které ani v elektronových mikroskopech nejsou jasně vidět. Hlavními přínosy superlaseru bude výzkum léčby rakoviny, lékařského zobrazování a diagnostiky, laser bude také nástrojem pro vývoj a testování nových materiálů či pro nakládání s radioaktivním odpadem.   

Na základní kámen poklepali biskup Václav Malý, předseda vlády Petr Nečas, ministr školství Petr Fiala, výkonný ředitel ELI Beamlines Vlastimil Růžička a předseda Akademie věd Jiří Drahoš
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

Spolu s ELI v Dolních Břežanech začal vznikat i menší projekt laseru HiLASE zhruba za 800 milionů korun. Ten by měl být zaměřen na aplikovaný výzkum a bude se zabývat i použitím laseru v průmyslu. Obě centra podle starosty Dolních Břežan Věslava Michalika nabídnou práci asi 350 lidem. Obec podle něj díky projektům získá podobu malého vědeckého městečka, za čtyři roky by mělo v Břežanech pracovat přes 200 světových vědců. „Naše koncepce je taková, že ten menší ústav by měl neustále pracovat na zdokonalování a vyvíjení dalších laserových technologií, zatímco ELI bude poskytovat veškerý možný čas svým uživatelům,“ uvedl Řídký.