Policie možná zadržela Dalíka i díky výpovědi slovenského zbrojaře

Praha – K zadržení lobbisty Marka Dalíka možná pomohl i výslech slovenského zbrojaře Miroslava Výboha, který měl být údajné korupční nabídce při jednání o pandurech přítomen. Podle policejních dokumentů, které má Česká televize k dispozici, se kriminalistům podařilo zbrojaře vyslechnout minulý týden. Jen o několik dní později Dalíka zadrželi. Žalobce požaduje pro lobbistu vazbu, soud by o ní měl rozhodovat ve středu od 12:30.

Schůzka s vlastníky rakouské zbrojovky Steyer proběhla v listopadu 2007 v restauraci U Malířů na pražském Maltézském náměstí. Českou stranu měl kromě Dalíka zastupovat ještě tehdejší náměstek ministryně obrany Martin Barták a právě slovenský zbrojař Miroslav Výboh. 

Barták v jednu chvíli odešel s jedním z rakouských manažerů z jednání a právě tehdy měla podle policie padnout ze strany Dalíka údajná nabídka úplatku ve výši téměř půl miliardy korun. Z policejních dokumentů vyplývá, že na ni nikdo z přítomných manažerů zbrojovky na místě nereagoval. 

Lobbista čelí obvinění z podvodu. Policie podle informací ČT zdůvodňuje obvinění například tím, že Dalík měl vědět, že ho lidé, kteří s ním jednali, považují za někoho, kdo dokáže prodej ovlivnit. Rakouský manažer Steyru Stephan Szücs už dříve řekl, že Dalíka skutečně brali jako člověka od tehdejšího premiéra Mirka Topolánka. Nicméně se zatím nepodařilo prokázat, že o Dalíkově jednání někdo z vlády nebo ministerstva obrany skutečně věděl. Policie ovšem stále prověřuje úlohu tehdejšího náměstka ministryně obrany Martina Bartáka. Zjišťuje, jestli o jednání Marka Dalíka věděl a zda s ním nespolupracoval.

Podle serveru Insider Dalík při prvním výslechu uvedl, že za kauzou je financování politických stran. Zdroj obeznámený s případem deníku řekl, že Dalík před vyšetřovateli mluvil o tom, že pokud byla v kauze pandurů nějaká korupce, je třeba ji hledat u ČSSD za vlády tehdejšího premiéra Stanislava Grosse. Sociální demokraté ale spojování své strany a financí s kauzou odmítli.