I jedna mince denně může zachránit lidský život

I jedna mince denně může zlepšit či přímo zachránit lidský život. Kampaň organizace ADRA Mince denně chce povzbudit lidi k pravidelnému dárcovství, díky kterému pak mohou neziskové organizace efektivněji plánovat svou činnost. Program Mince denně proto nabízí způsob, jak jednoduše a pravidelně podporovat projekty neziskových organizací. Výši příspěvku si volí každý sám dle svých možností.

„Jsme rádi za jakýkoliv příspěvek. Může to být koruna či dvě denně, čili například třicet korun měsíčně nebo jakákoliv částka, kterou si lidé určí,“ uvedla koordinátorka kampaně Michaela Kreuterová.

Podle průzkumu realizovaného společností STEM/MARK přispěla za poslední rok na charitu více než polovina Čechů (53 procent). Trvalý platební příkaz na pravidelnou podporu charitativních projektů, která je pro neziskový sektor nejcennější, ale mají nastaven jen dva lidé ze sta. Alespoň jednou měsíčně přispívá pouze 6 procent Čechů. Průzkum také ukázal, že třetinu lidí nezajímá, jak jsou jejich příspěvky využity. 

Pravidelná podpora je pro fungování neziskovek nezbytná

Mediální kampaň organizace ADRA „Mince denně“ tak chce podpořit pravidelné dárcovství. „Češi většinou darují lidem postiženým přírodní nebo humanitární katastrofou, a to jak prostřednictvím dárcovských SMS, tak on-line nebo přímou platbou na účet. Pro rozvoj a dlouhodobou udržitelnost veřejně prospěšných projektů je ale velmi důležité, aby česká veřejnost začala vnímat pravidelnou podporu charitativních projektů jako přirozenou věc, podobně jako tomu je v západních zemích,“ říká Klára Šplíchalová, ředitelka Fóra dárců.

Rozhovor s Petrem Vackem a Michaelou Kreuterovou (zdroj: ČT24)

Podle Kreuterové funguje mnoho neziskovek na západě právě díky individuálním dárcům, když pravidelně přispívá zhruba 50-60 procent obyvatel. Doufá, že trend občanské angažovanosti se bude zvyšovat i u nás.

ADRA je mezinárodní humanitární organizace, kterou můžeme najít ve než 120 zemích světa. Od roku 1956 pomáhá nejenom bezprostředně po katastrofách doma i v zahraničí, ale podporuje i dlouhodobé rozvojové programy.

ADRA Česká republika byla založena v roce 1992. Realizovala desítky humanitárních a rozvojových projektů v Evropě, Africe, Asii i například na Haiti. V Česku realizuje vzdělávací program Prvák, jehož cílem je zvýšit informovanost dětí a mládeže o problematice rozvojových zemí a rozvojové spolupráce. Koordinuje dobrovolnická centra ve čtrnácti městech Česka, která se zaměřují na pomoc zdravotně postiženým a seniorům. V rámci humanitární organizace ADRA v ČR také působí psychosociální intervenční tým, který ve spolupráci se složkami Integrovaného záchranného systému pomáhá lidem zasaženým mimořádnou událostí.