Dalík je na svobodě, žalobce mohl jen pokrčit rameny

Praha - Obvodní soud pro Prahu 4 neposlal lobbistu Marka Dalíka do vazby. Nevyhověl tak požadavku státního zástupce Jana Kořána, podle kterého panuje obava, že Dalík uprchne a bude ovlivňovat svědky. „No, co na to mohu říct,“ reagoval s pokrčenými rameny žalobce na rozhodnutí soudu. Dalíkův obhájce Tomáš Sokol uvedl, že pro vazbu nejsou žádné faktické důvody. Policie lobbistu obvinila z podvodu v souvislosti s nákupem transportérů Pandur. Hned po propuštění se Dalík sešel s expremiérem Mirkem Topolánkem.

Soudkyně podle mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 4 Libuše Jungové neshledala důvody vazby útěkové, ani obavu, že by se obviněný skrýval před trestním stíháním nebo trestem. „Podle jejího názoru ani hrozba vysokého trestu neodůvodnila důvod vazby útěkové… Obviněný podrobně popsal své majetkové a rodinné zázemí v České republice, podle soudkyně má stálé bydliště. Nabízel i odevzdání cestovního pasu, ale vzhledem k tomu, že soudkyně neshledala důvody vazby, nebylo nutné přistupovat k jeho odebrání,“ řekla mluvčí v rozhovoru pro Českou televizi.

Ondřej Kundra, redaktor Respektu v Událostech, komentářích:

„Vzhledem k tomu, že policie neobviňuje pana Dalíka z úplatkářství, tak je evidentní, že nemá ani dostatek důkazů, aby to mohla prokázat politikům, protože ti byli dost možná těmi zadavateli (…) bude velmi obtížné tam nějakou roli politiků prokázat, byť tušíme, že tam musela nějaká být.“

„Do jisté míry to (neposlání Dalíka do vazby) překvapivé je. Na rozdíl od Davida Ratha Marek Dalík dlouhodobě přesunuje své aktivity do zahraničí… Je tady celá řada indicií, že tady nechce dlouhodobě žít.“

Vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová rozhodnutí soudu příliš komentovat nechtěla. „Já plně respektuji toto rozhodnutí soudu. Dál běží vyšetřování,“ řekla novinářům. Podle ní nyní záleží na dalším chování Dalíka. Pokud by měl žalobce nějaké informace o tom, že by lobbista vyšetřování mohl mařit, podalo by státní zastupitelství návrh na vzetí do vazby znovu. „Ta rizika se od včera (úterý) nezměnila. To znamená, že pokud jsme si to mysleli včera, myslíme si to i dnes,“ dodala Bradáčová.

Státní zastupitelství bude monitorovat veškerou Dalíkovu aktivitu, která by mohla obavu zesílit či naplnit. Bradáčová zároveň zdůraznila, že v této kauze zahrál významnou úlohu česko-rakouský vyšetřovací tým. „Protože se jedná o kauzu s mezinárodním prvkem a bude potřeba dožadovat řadu států o právní pomoc, nedokážu přesně říci, jak rychle nám naši zahraniční partneři budou schopni vyhovět,“ dodala.

Jan Kořán, státní zástupce: „Jest rozhodnuto. Soud nevyhověl mému návrhu a propustil obviněného ze zadržení.“

Tomáš Sokol, advokát: „Velmi obecně řečeno soud konstatoval, že nebyl prokázán žádný z tvrzených vazebních důvodů, to znamená ani obava z toho, že by mohl klient uprchnout, ani z toho, že by ovlivňoval svědky… Od okamžiku, kdy ví o šetření, uplynuly dva roky a nic takového nedělal.“

Lenka Bradáčová, vrchní žalobkyně: „Plně respektujeme rozhodnutí soudu takové, jaké je. V tomto případě nemáme opravný prostředek. Pro mě je podstatné, že dál běží vyšetřování…. V případě, že by se nyní vyhýbal trestnímu stíhání nebo ho mařil, může být návrh podán opětovně.“

U Dalíka hrozba vysokého trestu na vazbu nestačila, u Ratha ano

U poslance Davida Ratha přitom soud zamítl propuštění z vazby právě kvůli hrozbě vysokého trestu. „Stále hrozí reálná obava, že by obviněný uprchl nebo se skrýval, neboť mu hrozí vysoký trest. Za takový trest je považovaná výměra kolem osmi let,“ odůvodnil na začátku října vazbu soudce Okresního soudu pro Prahu-východ Jiří Wažik.

Dalík podle Jungové u soudu mluvil i o svých krátkodobých cestách do zahraničí, o majetku mimo území České republiky ale nehovořil. Podnikatel tráví většinu roku v Toskánsku, odkud se údajně vrátil teprve před deseti dny. Před soudem slíbil, že bude spolupracovat.

Zatím stále není jasné, jestli policie kvůli nákupu Pandurů obviní také někoho jiného, důkazy stále shromažďuje. Česká televize zjistila, že před časem vyslýchala i někdejšího šéfa generálního štábu Vlastimila Picka. „Nevím, co všechno je za tím, jako vojáci jsme se vyjednávání nezúčastnili, ani co se týká finančních nebo ekonomických záležitostí,“ uvedl Picek. V plánu jsou také výslechy několika zahraničních svědků.

Setkání s Topolánkem

V cele v Kongresové ulici strávil Marek Dalík tři noci. K obvodnímu soudu pro Prahu 4 ho policejní anton přivezl krátce před polednem, vyhnul se ovšem novinářům, kteří neměli šanci Dalíka spatřit. Po dvou hodinách Dalík ukrytý v policejním voze od soudu odjel do kanceláře Tomáše Sokola. Zde ho vyzvednul jeho přítel a někdejší premiér Mirek Topolánek, společně odjeli do Dalíkovy vily na Hradčanech. Topolánek se zdržel asi půl hodiny, poté z místa beze slova odjel. Rovněž Dalík České televizi vzkázal, že se v tuto chvíli k celé věci vyjadřovat nebude.

Dalík vždy tvrdil, že si na své bohatství vydělal podnikáním

Podle médií se Dalík v poslední době začal zbavovat některého majetku a chystal se odletět zpět do ciziny. Lobbista si své soukromí vždy přísně chránil a nerad mluvil o svých majetkových poměrech. Vždy ale tvrdil, že si na vše vydělal díky podnikání.

V roce 2000 například založil společnost New Deal Communications. Firma, která se věnuje poradenství a prodeji majetku, vykazuje obraty v řádu desítek milionů korun. V roce 2010 vložil podle obchodního rejstříku pět milionů korun do společnosti VIS Teniscentrum, která vlastní tenisový areál ve Vestci. Vydělal si i prodejem nemovitostí. V roce 2005 si pořídil byt na pražských Hradčanech. Hned přes chodbu bydlel tehdejší premiér Mirek Topolánek. Potom si koupil byt ve Špindlerově Mlýně. Nemovitosti prodal a utržil údajně 27 milionů. Vlastnil i podíl ve firmě Ráj 7, která provozovala luxusní restauraci v pražských Holešovicích. Letos v létě se ale podílu zbavil.

Dalíkovy bývalé nemovitosti
Zdroj: ČT24

Podle serveru Týden.cz si loni koupil za 26 milionů část domu na Hradčanech v ulici Na baště svatého Jiří. Vlastní zde mezonetový sedmipokojový byt o rozloze 277 metrů čtverečních s výhledem na renesanční Letohrádek královny Anny. Na koupi si podle serveru musel vzít i šestimilionovou hypotéku. Narozdíl od podílu v restauraci si ale tento byt zatím ponechal. Část domu vlastní i nyní už bývalý šéf ČD Cargo a exministr dopravy Gustav Slamečka.

ČSSD hrozí Dalíkovi žalobou

Sociální demokracie anoncovala, že na Dalíka podá trestní oznámení, pokud se potvrdí, že opravdu hovořil o korupci v sociální demokracii v souvislosti s kauzou nákupu obrněných transportérů Pandur. Řekl to místopředseda strany Lubomír Zaorálek. Server Insider v úterý napsal, že Dalík při prvním výslechu na policii uvedl, že za kauzou je financování politických stran. Korupci je podle něj třeba hledat v ČSSD za vlády tehdejšího premiéra Stanislava Grosse.

Podle Zaorálka nemají sociální demokraté jasné důkazy o tom, že Dalík opravdu slova o údajné korupci v ČSSD pronesl. Strana si uvedené informace musí nejprve ověřit. „Ale pokud by to tak bylo, tak bychom trestní oznámení pro pomluvu podali,“ řekl Zaorálek. Sociální demokracie totiž podle něj neměla v době své vlády možnost ovlivňovat parametry veřejné zakázky, k nesrovnalostem naopak došlo za následné vlády premiéra Mirka Topolánka (ODS).

Vydáno pod