Telefonát Lessy–Kalousek: Šéf policie nechyboval

Praha – Někdejší policejní prezident Petr Lessy se nedopustil trestného činu v případu telefonátu ministru financí Miroslavu Kalouskovi. Rozhodla o tom Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Kalousek měl Lessymu volat kvůli případu vyšetřování předražené zakázky armádních letounů CASA, ministr financí ovšem armádní téma hovoru vyvracel. Šéf vnitra Jan Kubice Lessyho ostře kritizoval za to, že ho o telefonátu neinformoval, a dal GIBS prezidentův postup prověřit.

„Vzhledem k tomu, že se neprokázalo podezření ze spáchání trestného činu ze strany příslušníka policie, byl případ odložen,“ řekla mluvčí GIBS Radka Sandorová.

„Já to vítám,“ reagoval Lessy. „Nebylo mi zřejmé, jestli je ta věc Generální inspekcí bezpečnostních sborů vůbec vyšetřena, protože jsem v ní nevypovídal, nebyl jsem ani dotazován a celé jsem to považoval za další ze šípů vystřelených na mou osobu ze strany pana Kubiceho.“

Lessy o telefonátu hovořil na jednání bezpečnostního výboru Poslanecké sněmovny; následně ho zkritizoval ministr vnitra Jan Kubice, který se podivoval se nad tím, že Lessy nesepsal o rozhovoru úřední záznam a nepředal mu ho. Policejní prezident argumentoval tím, že není orgán činný v trestním řízení, do vyšetřování případu CASA zasahovat nemůže, a proto Kalouskův telefonát nepovažoval ani za ovlivňování.

Kubice dal poté GIBS prověřit, zda se Lessy při telefonátech s Kalouskem nedopustil nezákonného jednání, dnešní rozhodnutí se přiklonilo na stranu policejního prezidenta.

Telefonát Lessyho a Kalouska měl souviset s případem vyšetřování předražené zakázky na armádní letouny CASA, za kterou policie stíhá bývalou ministryni obrany a Kalouskovu stranickou kolegyni Vlastu Parkanovou (TOP 09). Podle slov policejního prezidenta mu Kalousek během trojice telefonátů ze 4. července vyčítal postup policie v šetření celého případu a údajně i pohrozil osobním postihem; později Lessy označil rozhovor jen za „nevhodný“.

Kalousek slova policejního prezidenta popřel a označil je za jednu ze sérií policejních provokací vůči jeho osobě i straně TOP 09; podle šéfa státní kasy měli společně hovořit o financích na policejní passaty. Podnět GIBS poté dal i Kalousek. „Policejní provokace týkající se jakýchkoli mých telefonátů nebudu komentovat, vše má prošetřit Generální inspekce bezpečnostních sborů,“ uvedl počátkem července šéf státní kasy.

Vyjádření Petra Lessyho (zdroj: ČT24)
Vydáno pod