Topolánek: Dalíkovo zadržení může souviset s bojem uvnitř ODS

Praha - Zadržení lobbisty Marka Dalíka, kterého policie stíhá v souvislosti s údajnými úplatky v kauze nákupu Pandurů pro českou armádu, může mít podle někdejšího premiéra Mirka Topolánka politické pozadí. Hlavním důvodem Dalíkova zadržení může být prý sám Topolánek a může jít i o zastrašení rebelů v ODS. Topolánek to dnes napsal serveru Aktuálně.cz.

„Pokud vůbec má Petr Nečas na tu soldatesku vliv, tak jeho motivace je jasná: zastrašení rebelů, odstranění Topolánka, z jehož návratu má paranoidně strach, má viníka prohraných voleb,“ napsal v sms zprávě serveru Topolánek. Nečasův kabinet totiž musí ve sněmovně řešit problém s rebely uvnitř ODS, kteří odmítají vládou chystané zvýšení DPH. 

O nákupu 107 transportérů pro českou armádu za 14,4 miliardy korun od společnosti Steyr rozhodl právě Topolánkův kabinet na jaře 2009, smlouva byla s rakouskou firmou podepsána krátce poté. 

Detektivové stíhají Marka Dalíka proto, že prý v roce 2007 za peníze slíbil pomoc při sjednání zakázky, aniž mohl cokoli reálně ovlivnit. Údajně tedy chtěl někoho uvést v omyl. Policie Dalíka obvinila z pokusu o podvod, za který mu hrozí až deset let vězení. Státní zástupce navrhl poslat Dalíka do vazby kvůli obavě, že by mohl uprchnout a ovlivňovat svědky. Soud dnes ale jeho žádosti nevyhověl a pustil Dalíka na svobodu. 

Nečas: Kauza Dalík výsledek voleb neovlivní

Zatčení a obvinění Marka Dalíka podle premiéra Petra Nečase neovlivní výsledek krajských a senátních voleb. Kdyby se to stalo, bylo by to podle něj překvapení, řekl v rozhovoru pro iDNES.cz: „Marek Dalík není členem ODS a není a ani nemůže být spojován s nikým ze současného vedení občanských demokratů. Bylo by překvapení, pokud by se tato stará kauza nějak podepsala na výsledku krajských či senátních voleb,“ podotkl premiér.   

Vydáno pod