Sníh a mráz v říjnu nehrozí, slibují meteorologové

Praha – Podle dlouhodobé předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu se budou až do konce října střídat slunečné dny s deštěm. Denní teploty by neměly klesnout pod deset stupňů. Zkraje listopadu má pršet a ochladí se – meteorologové zatím ale mrazy ani sněžení nepředpokládají. Celkově má být příštích 30 dní teplotně nadprůměrných a srážkově průměrných.

Nestálý charakter počasí bude patrný zejména tento a příští týden. Polojasné dny bude střídat oblačno s deštěm, rána se zahalí do mlh. Denní teploty se budou pohybovat mezi deseti až 16 stupni Celsia, v noci pak mezi devíti a třemi stupni a při vyjasnění se může ochladit až na nulu. 

Podle lidové meteorologie odpovídá toto období takzvanému létu svaté Terezie, které se oproti babímu létu vyznačuje stále kratšími dny a výrazným ochlazením. „V tereziánském období se navíc velice často vyskytují husté ranní a večerní mlhy a zvyšuje se četnost mrazíků a mrazů,“ upozornil meteorolog Jan Havelka s tím, že toto období trvá většinou do přelomu druhé a třetí říjnové dekády, poté se ještě víc ochladí.   

Období od 21. října by přitom mělo být podle předpovědí ČHMÚ o něco teplejší, denní maxima mohou být až 17 stupňů. Při mlze nebo nízké oblačnosti ale může rtuť i přes den spadnout na šest stupňů, v noci při vyjasnění pak až na bod mrazu. „Očekáváme, že budou převládat dni s polojasným počasím, při přechodně zvětšené oblačnosti se místy vyskytne občasný déšť. Během dekády budou přibývat mlhy a nízká inverzní oblačnost,“ hlásí meteorologové na posledních deset říjnových dní.

Většinu dní začátku listopadu pak poznamená oblačnost a občasný déšť. Na horách mohou být srážky přechodně i smíšené, výraznější sněžení ale zatím meteorologové neočekávají. Nejvyšší denní teploty se budou zpočátku pohybovat mezi devíti až 15 stupni, pak klesnou na šest až 12. V noci by mělo být sedm až jeden stupeň.