Nevidomí jsou z dotykových displejů bezradní

Praha - Počítačový trh válcují přístroje s dotykovou obrazovkou. Tablety jsou podle prodejců nejrychleji rostoucí kategorií produktů. Oproti minulému roku se jich zatím prodalo třikrát tolik. Jenže řada výrobců zapomíná na nevidomé a přístroje s dotykovým displejem jsou pro ně fakticky neovladatelné. Bez hlasového ovládání nemají šanci je používat. Nadějí by pro ně mohla být speciální technologie Sensek, kterou by mohly být tablety vybaveny v následujícím roce.

Někteří přední výrobci dotykových zařízení ale na nevidomé myslí a neustále se snaží zdokonalovat systém hlasového ovládání. „Přístroje jsou připraveny na komunikaci s handicapovanými lidmi, mohou tento přístroj absolutně plně využít jako zdravý člověk,“ dodala prodejkyně počítačů Helena Jarolímková.

Některé tablety nebo dotykové telefony tak dokáží nevidomým zprostředkovat přes devadesát procent veškerého obsahu. Revolucí ale má být dotyková technologie Sensek. „To funguje tak, že se dotýkáte běžného hladkého skla, ale ten pocitový vjem je, jako byste se dotýkali nějaké struktury,“ upřesnil šéfredaktor počítačového portálu David Polesný.

Nevidomým při orientaci pomáhají speciální majáčky 

Existují ale další technická zařízení, která slepcům usnadňují život. Například speciální majáčky pomocí hlasového signálu slepce navedou do příslušné kanceláře nebo si může zavolat asistenci. Zařízeními tohoto typu musejí být od roku 2001 vybaveny nové budovy, dříve postavené úřady nebo zdravotnická zařízení se majáčky postupně dovybavují.

„Nevidomý je vybaven miniaturním vysílačem rádiového signálu - dálkovým ovladačem zabudovaným ve špičce slepecké hole, kterým se majáček ovládá. Majáček podává prostorovou a hlasovou informaci a navede nevidomého do budovy úřadu a dále do haly k přepážce informací, kde ho odbaví personál informačního střediska,“ uvedli zástupci Prahy 1, která majáček právě instalovala. 

V opatřeních pro slepce se někdy objevují zásadní chyby, např. naváděcí pruhy na chodnících, které někdy nevidomého navedou místo na přechod doprostřed silnice. Stává se prý také, že na naváděcích pruzích je postavena lavička, do které pak nevidící člověk narazí.

Reportáž Davida Havleny (zdroj: ČT24)