Starosta Horálek i poslanec Benda končí ve vedení ODS v Praze 4

Praha - Ve vedení ODS v Praze 4 skončili starosta této nejlidnatější městské části Pavel Horálek a také poslanec Marek Benda. Oblastní sněm jim dnes večer vyslovil nedůvěru. Předsedu Horálka účastníci sněmu odvolali, Benda pak rezignoval sám. Oba jsou přitom zároveň místopředsedy pražské ODS a do vedení pražské buňky si je vybral primátor Bohuslav Svoboda.

Informace o chystaném odvolání Horálka z postu předsedy ODS v Praze 4 se objevily už v minulých dnech. Občanští demokraté, kteří se proti Horálkovi postavili, zřejmě budou chtít, aby skončil i jako starosta. V čele ODS Prahy 4 Horálka už dnes nahradil dosavadní radní této městské části Pavel Caldr.      

Primátor Svoboda tak zřejmě nemá na své straně většinu ani v pražské ODS ani v zastupitelském klubu. Názorově roztříštěná pražská organizace navíc stále obtížněji hledá společnou řeč s koaliční TOP 09. Neshody se v posledních týdnech projevily mimo jiné kolem výběru nového šéfa pražských strážníků. 

Svobodovi odpůrci přesto podle všeho zatím o jeho sesazení neusilují. Podle některých zástupců koalice není pravděpodobná ani změna nebo vypovězení současného koaličního spojení. Situace se ale může změnit po nadcházejících senátních volbách, ve kterých ODS v Praze obhajuje čtyři křesla.

Vydáno pod