Potravinové banky pomáhají lidem v nouzi

Praha - Lidem v nepříznivé sociální situaci pomáhají v Česku už tři potravinové banky. Prostřednictvím charitativních organizací dodávají potřebným zdarma přes 150 tun jídla za 10 milionů korun ročně.

Cílem nevládního sdružení Česká Federace potravinových bank je vybudovat sklady potravin ve všech krajských městech. Zatím fungují v Praze, Ostravě a Litoměřicích. Jejich provoz závisí na dobrovolné bezplatné pomoci a dárcovství. Z potravin nasbíraných od dárců, z přebytků produkce potravinářského průmyslu či z veřejných jídelen a restaurací připravují organizace jídlo v mnoha tzv. sociálních kuchyních.

Jen v Praze dodává potravinová banka jídlo 65 zařízením pro děti bez rodičů, osoby v krizi nebo bez domova, mládež s handicapem a další skupiny obyvatel ohrožené sociálním vyloučením. Jedním z výdejových míst je i pražské středisko Naděje u Bulhara. Teplé jídlo tady lidé dostanou dvakrát denně od pondělí do pátku, okénko se nezavírá ani v sobotu a neděli. Středisko nasytí denně 290 lidí, ročně vydá přibližně sto tisíc porcí. „Převážně sem chodí skutečně lidé bez domova, ale určité procento jsou i lidé, kteří jsou v životní nouzi,“ uvádí ředitelka pražské Naděje Petra Lakatošová.