Právník: Důvody pro vazbu u Dalíka nevidím, uprchnout mohl dávno

Praha - Vedoucí katedry trestního práva z Policejní akademie František Novotný nevidí žádné důvody, kvůli kterým by měl jít lobbista Marek Dalík do vazby. K údajnému požadavku na půl miliardy korun za hladký průběh nákupu pandurů mělo dojít už v roce 2007, od té doby mohl podle něj Dalík uprchnout několikrát, ale neudělal to. Skutečnost, že je na svobodě a nemůže cestovat, pak podle Novotného nemůže bezprostředně ohrozit výsledky vyšetřování.

„Když vezmeme v úvahu, že skutek se měl stát v roce 2007 a dnes je rok 2012, on mohl desetkrát uprchnout,“ řekl ve Studiu ČT24 Novotný. Jako důvod pro vazbu nevidí ani argument, že by mohl Dalík působit na dosud nevyslechnuté svědky. „Po pěti letech už mohli být svědci dávno vyslechnuti nebo na ně mohl působit v zahraničí.“ Třetí vazební důvod, tedy pokračování v trestné činnosti, zde není podle Novotného vůbec. „Podle skutečností, které já mám k dispozici, rozhodl soud správně a v souladu se zákonem. Je zde zatím důvodné podezření, že trestný čin spáchal, ale to je všechno. Musí být konkrétně zjištěné skutečnosti, které by odůvodňovaly vazební důvody,“ dodal.

Dalík je od středy na svobodě, soud vazbu zamítl. Lobbista čelí obvinění z pokusu o podvod, za což mu hrozí až deset let vězení. „Policie a státní zástupce vždy volí právní kvalifikaci podle toho, jaké mají k dispozici v té chvíli důkazy… Já nemohu vyloučit, že v průběhu řízení může dojít k překvalifikaci takového jednání, ale v současné chvíli na to důkazní situace neukazuje,“ uvedla k případu vrchní žalobkyně Lenka Bradáčová. Upozornila ale, že případ je teprve na začátku a klíčové výslechy i další úkony teprve proběhnou.

Lenka Bradáčová: „Pokud pan obviněný nebude mařit trestní stíhání, to znamená, nevzdálí se z České republiky s úmyslem zmařit trestní stíhání, nepokusí se ať již přímo, či zprostředkovaně ovlivňovat nevyslechnuté svědky, pak to vyšetřování bude probíhat zcela bez komplikací. Pokud se toto stane, pak je na státním zástupci, aby takto nově získané údaje využil pro opětovné podání návrhu na vzetí do vazby.“

Pokud se Dalíkův případ dostane před soud, bude se muset dokazovat, zda jeho působení skutečně mělo vliv na realizaci vládního obchodu s pandury. Bradáčová ale podotkla, že v tuto chvíli lze jen těžko odhadnout, jak bude kauza nakonec před soudem kvalifikovaná. Například u trestného činu úplatkářství je podle ní klíčové prokázat, zda bylo vůbec reálné ovlivnit to, za co si obviněný o úplatek mohl říct.

Druhé svědectví tentokrát ze Spojených států?

Police na vyšetřování kauzy spolupracuje hlavně s Rakouskem. Právní pomoc se ale podle Bradáčové dotýká i jiných států. Média spekulují o tom, že klíčové pro zadržení Dalíka bylo svědectví bývalého amerického diplomata a pozdějšího poradce firmy Steyr Victora Jackoviche. „Já to jméno vím, ale protože v minulosti došlo k provalu ve vyšetřování tohoto případu u jiného svědka, pana Szücse, z tohoto důvodu ho uvádět nebudu, nicméně faktem je, že minulý týden byl ve Spojených státech provádět tento procesní úkon náměstek Lenky Bradáčové Adam Bašný,“ řekl v ČT redaktor Respektu Ondřej Kundra. Stephan Szücs byl veden jako utajený svědek, jeho výpověď včetně identity ale v květnu 2011 zveřejnila média a vyšetřování se tím zkomplikovalo.

Kauza kolem nákupu pandurů se začala vyšetřovat mimo jiné kvůli podezření na pletichy ve veřejné soutěži. „Tam to úplatkářství se přímo nabízí, protože Marek Dalík by spáchal harakiri, kdyby šel sám za sebe jako jedinec žádat o úplatek manažery Steyru, (…) riskoval by, že se to dříve či později dostane ven a že se vystaví trestnímu stíhání. Z toho tedy spíše vyplývá, že on byl jakýmsi emisarem, jednal ve prospěch některých politiků, dost možná, byť i toto je spekulace, bývalého premiéra Topolánka,“ domnívá se Kundra.

Vydáno pod