Drábek je i po výslechu přesvědčen o Šiškově nevině

Praha - Odstupujícího ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09) dnes vyslechla policie. Výslech se týkal kauzy jeho exnáměstka Vladimíra Šišky, který je momentálně ve vazbě a čelí obvinění z podplácení. Drábek se při výslechu vyjádřil k celkovému koncepčnímu řešení zadávání zakázek na ministerstvu i ke vztahům s jednotlivými dodavateli. I po výslechu byl Drábek přesvědčený, že jeho bývalý náměstek je nevinný.

„Dnešní zkušenost mě utvrzuje ve stanovisku, že náměstek nespáchal nic trestného,“ uvedl ministr po opuštění policejního výslechu s tím, že Šiška dodavatelskou firmu formou zakázky neuplácel. Ministr naznačil, že by policie mohla obvinit někoho jiného a že by mohlo jít o osobu mimo jeho úřad. Podle Drábka mohlo jít v celém případu o provokaci, přesnější informace ale vzhledem k probíhajícímu vyšetřování neuvedl.

Podle Drábka se nakonec může policejní vyšetřování posunout jiným směrem: „Dokonce si myslím, že to může pokračovat i nějakým jiným směrem, mimo ministerstvo práce a sociálních věcí. Nemyslím si, že by došlo k uplácení, ale mohlo dojít k něčemu jinému, k nějakému provokativnímu jednání,“ řekl po výslechu ministr. Tento výrok se ale vůbec nelíbí řediteli společnosti OKsystem Martinu Procházkovi: „Vyjádření pana Drábka, ministra v rezignaci, o 'pokračování jiným směrem' a o 'provokativním jednání' považuji za jeho pokus odvést pozornost sdělovacích prostředků a veřejnosti jiným směrem, než kam ve skutečnosti směřuje vyšetřování Policie ČR.“ 

Drábek strávil dnes dopoledne na protikorupční policii dvě a půl hodiny. Kriminalisté mu podle jeho slov zhruba půl hodiny četli protokol a další dvě hodiny mu kladli otázky. Způsob, jakým s ním policie komunikovala, označil za korektní. Už včera vyšetřovatelé vyslechli šéfa společnosti OKsystem Martina Procházku, jenž pouze zopakoval to, co řekl na začátku kauzy, tedy že se ho Drábkův bývalý náměstek snažil uplatit.

Petr Soukenka z Nadačního fondu proti korupci, který již delší dobu situaci na ministerstvu sleduje, si myslí, že náměstek Šiška se obecně na ministerstvu choval nestandardně, když různým firmám nabízel služby ve smyslu pomoci v nadefinování podmínek. „Státní úředník se nemůže bavit o tom, jak pro někoho zařídit nějakou otázku,“ uvedl Soukenka a dodal, že celá kauza by se nestala, kdyby ministerstvo dodavatele měnilo cestou standardní veřejné soutěže.

Právě firmě OKsystem měli exnáměstek Šiška a někdejší šéf odboru informatiky Hojer nabízet údajně o dvacet milionů nadhodnocenou zakázku. Na druhou stranu požadovali, aby společnost stáhla stížnost k antimonopolnímu úřadu. Zda šlo o snahu zbavit se dlouhodobého dodavatele a otevřít uvolněný prostor spřízněným firmám, policie zatím neví.

Vydáno pod