Metanol vystavil další obvinění

Ostrava/Zlín – Kvůli sérii metanolových otrav policie obvinila dalšího dvě osoby - třiapadesátiletého muže z Ostravy a distributora ze Zlína. Druhý zmíněný je za to, že toxický alkohol dále šířil, obviněn dokonce z úmyslného obecného ohrožení. Až dosud takové obvinění padlo jen u dvou osob, a sice dvojice mužů z Opavy, kteří smrtící směs namíchali. Otravy metylalkoholem připravily o život 28 lidí.

Pokud bude čtyřiapadesátiletý distributor ze Zlínska, který smrtící směs namíchanou v Opavě dále šířil, uznán vinným, hrozí muži 12 až 20 let vězení, případně výjimečný trest, řekl dnes státní zástupce Roman Kafka, který má kauzu v případě všech na zdraví a životě poškozených lidí z celého Česka na starost.

„Obviněný převzal od obviněného ze severní Moravy celkem deset tun původní namíchané směsi, kterou dál distribuoval. Původně byl stíhán pro méně závažnou nedbalostní trestnou činnost,“ uvedl Kafka s tím, že policisté později jeho obvinění překvalifikovali. Muž stál v hierarchii skupiny hned pod dvěma dříve obviněnými muži a nebezpečný alkohol distribuoval do černých stáčíren.

Policie již dříve ve věci ze stejného trestného činu obvinila dvaačtyřicetiletého podnikatele v pohostinství, který žil a podnikal v Karviné, a o pět let mladšího jednatele firmy Carlogic z Řitky u Prahy, která vyrábí autokosmetiku. Podle policie jde o hlavní původce kauzy. Podobně jako distributor ze Zlínska jsou stíháni vazebně.

Další obvinění dnes padlo i v Moravskoslezském kraji. Mluvčí moravskoslezské policie Gabriela Holčáková uvedla, že v souvislosti s metylakoholovou kauzou policie nadále prověřuje další okolnosti. „K dnešnímu dni jsme provedli osm desítek domovních prohlídek či prohlídek jiných prostor. Stoupá množství zajištěných věcí důležitých pro trestní řízení, expertiz, výslechů i mnoha dalších úkonů,“ řekla. Výsledkem tohoto postupu je i obvinění dalšího člověka. Zatím posledního muže kriminalisté obvinili ve čtvrtek. Ve středu padlo další obvinění. Podrobnosti zatím ale policie nechce zveřejnit.

Vyšetřování metanolové aféry případu za celou republiku převzala zlínská policie a tamní státní zastupitelství. V kompetenci okresních policistů zůstanou jen případy, které jsou vyšetřovány jako daňová trestná činnost a nemají souvislost s případy otrávených lidí.

Telefonát Josefa Kvasničky ze Zlína (zdroj: ČT24)