Soud Wolfovi zpřísnil trest, za zneužití dotace dostal 6 let

Praha/Olomouc – Za zneužití státní dotace 11 milionů korun půjde bývalý poslanec Petr Wolf do vězení na šest let. Původní pětiletý trest, který mu uložil ostravský krajský soud, mu dnes zpřísnil Vrchní soud v Olomouci. Jeho ženě uložil tříletý trest s podmíněným odkladem na pět let. Odvolací soud zároveň výrazně zpřísnil oběma peněžitý trest. Místo jednoho milionu korun musí Wolf zaplatit pět milionů, jeho manželce uložil soud zaplatit milion korun. Původně měla zaplatit 200 000 korun.

Soud zároveň rozsudkem na osm let zakázal Wolfovi činnost ve statutárních orgánech a obchodních společnostech. Jeho ženě udělil soud čtyřletý zákaz. Proti původnímu verdiktu se odvolal jak Wolf, tak státní zástupce. Ten u obou požadoval přísnější potrestání. Naopak odvolání Wolfových, kteří žádali zproštění obžaloby, zamítl. 

Exposlanec Petr Wolf:

„Nežijeme v právním státě. Budu se dovolávat. Je to vrchol. Takhle půjdou po mně další, takhle napadnete jakýkoliv projekt z ministerstva. Oni mi přičítají za vinu, že na ministerstvu měli bordel a nebyli schopni to kontrolovat. Jak jsem to měl vědět?“ 

Soud svým rozhodnutím vyhověl odvolání žalobce Dušana Táborského, který považoval původní trest pro Wolfa za nepřiměřeně mírný. „Nezohledňuje, že obžalovaný se snažil aktivně zamezit odhalení trestné činnosti, neprojevil nejmenší snahu nahradit škodu, ale naopak vyvíjel veškeré úsilí v tom směru, aby byl zbaven své povinnosti tuto škodu nahradit,“ stálo v odvolání. „Šlo o promyšlený plánovaný čin, v jednání pokračoval delší dobu a škoda je vysoká,“ uvedl dnes žalobce ve své řeči.

O co se jedná:

Podle obžaloby firma Wolfových UT 2002 získala od ministerstva životního prostředí v rámci programu na podporu vědy a výzkumu dotace na dva projekty spojené s ochranou přírody a krajiny, a v letech 2005 až 2007 tak čerpali 11 milionů korun. Peníze ovšem měli získat na základě nepřesných, zkreslených a lživých informací. V žádostech prý Wolf uvedl, že se na projektech budou podílet moravskoslezské a polské vysoké školy, ani jednu ale neoslovil. Z expertů, které uváděl jako spolupracovníky, jej někteří odmítli, jiní spolupracovali okrajově. Další o tom nevěděli vůbec.

Oba se zodpovídají také z toho, že falšovali účetnictví. Měli si například proplácet náklady za dovolené a zahraniční cesty, které s výzkumy vůbec nesouvisely. Statisíce podle účetnictví dali neexistující společnosti za konzultace, jejich auta ujela za dva roky absurdně mnoho kilometrů.

Co tvrdí Wolf:

Podle Wolfa je ale celý případ jen politickou záminkou k jeho postihu za někdejší působení v Poslanecké sněmovně. Bývalý poslanec se odvolává na několikastránkový materiál sepsaný údajně bývalým policistou, který vrchnímu soudu předložil. V dokumentu se píše, že tlaky na vyšetřování kauzy nešly jen od ČSSD, ale také od části ODS. Mělo se jednat o to křídlo strany, které se protivilo tehdejšímu předsedovi Topolánkovi. Materiál doslovně uvádí: „Paroubkovi lidé za vydatné podpory některých pražských členů ODS připravili a spustili kauzu Wolf.“

"Já jsem přesvědčen, že tímto se podtrhuje politické pozadí celé mé kauzy,„ konstatoval Wolf. “Nebyl jsem hlavním hrdinou, určitě jsem nepatřil ani do první ani do druhé řady," říká ke své někdejší politické pozici.

Wolfova politická dráha:

Petr Wolf proslul jako jedna z opor chabé vládní většiny pravicového kabinetu Mirka Topolánka. Poslanec zvolený za ČSSD opustil její poslanecký klub v červnu 2008 kvůli anonymním výhružným esemeskám, které měl spolu se ženou dostávat. Následně vystoupil i z ČSSD a hlasoval s Topolánkovou vládou.

V březnu 2009 se dnes stíhaný lobbista a Topolánkův přítel Marek Dalík snažil přesvědčit Reportéry ČT, aby nevysílali reportáž o Wolfově policejním vyšetřování. „Požádal mě o to premiér, abych mu pomohl, tak to zkouším. A nemohl byste se na toho Wolfa vykašlat?“ řekl tehdy Dalík. Tento úkol později potvrdil i sám Topolánek s tím, že Dalíka skutečně požádal, aby Wolfovi mediálně pomohl, zvolenou formu ale nezamýšlel.

Opozice vedená sociálními demokraty Jiřího Paroubka kvůli aféře nakonec vyvolala hlasování o nedůvěře vládě. To podpořila i část poslanců ODS kolem vnitrostranického Vlastimila Tlustého, a vláda v polovině evropského předsednictví padla.

Co Wolf chtěl:

Exposlanec Wolf se svou ženou žádal odvolací soud, aby je obžaloby zprostil. Odvolával se mimo jiné na to, že žádný orgán ani ministerstvo životního prostředí na něj nepodalo trestní oznámení ani neuplatnil nárok na náhradu škody, takže státu nemohl způsobit nějakou škodu. Se svým potrestáním nesouhlasila ani jeho manželka. Popírala, že by byla pomocníkem k trestnému činu. Řadu informací ohledně projektu, na který získali dotace, prý získala až následně z provedených kontrol.

Vydáno pod