Do Česka míří stále více cizinců

Praha - Česko jako dobrá adresa? Pro stále více cizinců ano. Ukázaly to právě zveřejněné výsledky loňského sčítání lidu. Trvalé bydliště má v Česku o 300 tisíc cizinců víc než před deseti lety. Největší zastoupení má ukrajinská komunita, druhou příčku drží Slováci. Před deseti lety to bylo naopak. A na pomyslném bronzovém stupni stále stojí Vietnamci.

Za deset let přibylo v Česku na 300 tisíc legálně žijících cizinců. Nejpočetnější jsou Ukrajinci. Nejvíc jich žije v Praze, téměř 50 tisíc. A v několika krajích tvoří Ukrajinci zhruba dvě třetiny všech cizinců, například v Královéhradeckém nebo na Vysočině. 

Slováků žije nejvíc na východě republiky, v krajích, které sousedí s jejich rodnou zemí. Karlovarský kraj je specifický tím, že čtvrtina cizinců jsou Rusové. Ve vedlejším Ústeckém je zase víc než čtvrtina cizinců z Vietnamu. Suverénně nejvíc lidí jiné národnosti než české ale žije ve středních Čechách a v Praze. Z celkového počtu je to asi 190 tisíc. 

Julija v rodné Ukrajině vystudovala vysokou školu ekonomickou. Pracovala jako vedoucí pobočky jedné firmy. Pak odjela na dovolenou do Německa a zjistila, že žít se dá i jinak. „Pro vás to budou takové jednoduché věci, ale mně se tu líbí ten pořádek, je tu čisto, silnice a dálnice jsou všechny v normálním stavu, funguje tu hromadná doprava,“ povídá Julija, která se do Česka se přestěhovala před pěti lety. Podniká v cestovním ruchu. Ukrajinu nazývá nefunkčním státem. A není sama. Za posledních deset let se v Česku usadilo na sto tisíc Ukrajinců. Většina z nich ale pracuje manuálně. Například na stavbách nebo v kuchyních.

„Ze všech Ukrajinců, kteří žijí na území České republiky, je zhruba třetina ve věku od třiceti do čtyřiceti let, neboli jsou tady jednoznačně za prací,“ informoval Stanislav Drápal z ČSÚ. Ze Slovenska do Česka míří převážně mladší lidé, od patnácti do třiceti let, což ukazuje především na orientaci na získání vzdělání.

Sčítání lidu ukázalo, že v Česku žije 420 tisíc cizinců. Číslo je ale mnohem vyšší - další tady pobývají nelegálně. „Máme pouze číslo u těch cizinců, kteří porušují zákon o pobytu a byli u toho zachyceni. Těch je ročně zhruba tři a půl tisíce,“ uvedl mluvčí ministerstva vnitra Vladimír Řepka.

Mnozí Vietnamci už znají Vietnam jen z vyprávění

Z Asie přijíždí nejvíc Vietnamců. V Česku podnikají. V posledních letech se z tržnic přesouvají do kamenných obchodů, provozují třeba restaurace nebo večerky. Říká se o nich, že obchodování mají v genech. Sami přitom nejvíc ctí rodinu a vztahy mezi sebou. Vietnamci v Česku jsou komunita, která drží při sobě. Mnozí znají Vietnam už jen z vyprávění. Byť jsou Vietnamci třetí nejpočetnější cizineckou komunitou v Česku, zatím marně žádají český stát o to, aby je uznal oficiální menšinou. 

Cizinci se v Česku snaží udržovat tradice a komunitní život. Například Vietnamci začali před třemi roky volit svoji vlastní miss. Poslední ročník soutěže, jeho zákulisí i přípravy, dokonce zachytila v dokumentu i Česká televize. Jmenuje se Dcery vietnamského draka. Nahlédnout do zákulisí Miss Vietnam tak můžou diváci České televize už zítra, kdy jej odvysílá v 15:20 program ČT2.

Cizincům se přizpůsobují i nabídky na pultech obchodů. Snadno koupí vietnamské nebo třeba ruské speciality.