Volební místnosti se uzavřely: Účast se odhaduje do třiceti procent

Praha – Odhady volební účasti těsně před uzavřením místností hovořily o maximálně 30 procentech voličů, kteří v krajských a senátních volbách přišli vhodit do urny svůj hlas. Podle některých volebních komisí příliv voličů od pátku moc nezesílil, a účast tak může být nižší než při minulých krajských volbách. Volební zmocněnec Strany práv občanů ZEMANOVCI (SPOZ) na poslední chvíli vyškrtl v pátek v poledne ze sedmého místa kandidátky pro volby do zastupitelstva Plzeňského kraje Jiřinu Rippelovou. Ta o odvolání nic nevěděla. Zemanovci ji zároveň nominovali jako kandidátku do Senátu na Domažlicku a Klatovsku.

Volební místnosti se uzavřely a volební komisaři začínají sčítat hlasy. Na sčítání hlasů si budou muset počkat v devíti obcích, kde si od 07:00 budou volit místní zastupitele. Volební místnosti se v nich uzavřou až ve 22:00, pokud nepřijdou hlasovat dřív všichni místní voliči. Teprve poté budou moci volební komisaři začít sčítat i hlasy pro krajské zastupitele.

Zemanovci odvolali Rippelovou bez jejího vědomí

„O mém odvolání z kandidátky nic nevím, nikdo ho se mnou nekonzultoval, dozvěděla jsem se to dnes dopoledne,“ reagovala Rippelová. Dosavadní senátorka zvolená před šesti lety za ČSSD nyní za zemanovce kandiduje opět do Senátu. Volební zmocněnec může kandidáta odvolat do začátku voleb, voliči se to ale už nestihnou dozvědět. Při počítání hlasů se pak postupuje tak, jako by kandidát na listině vůbec nebyl.

Komunální volby budou probíhat od 7:00 do 22:00 v obcích Mladecko na Opavsku, Drahkov na Plzeňsku, Pavlov na Pelhřimovsku, Pomezí nad Ohří na Chebsku, Milíře na Tachovsku, Luka na Českolipsku, Újezd u Černé Hory na Blanensku, Hrušová na Orlickoústecku a Kasalice na Pardubicku.

Zájem lidí o hlasování je zatím v okrscích rozdílný

První den voleb přišlo podle informací z okrsků zhruba do čtvrtiny voličů. Například ve Zlíně přišlo k urnám kolem 23 procent lidí oprávněných volit, v jednom z okrsků ale byla večer účast 34 procent. Poměrně nízkou účast hlásili volební komisaři z Prahy, v níž lidé volí ve čtyřech senátních obvodech; činila mezi deseti až dvaceti procenty.

Podobně tomu bylo i v Jihočeském kraji, na Vysočině nebo v Karlovarském kraji. „Jak to bude vypadat v sobotu lze jen těžko odhadovat. Možná bychom se mohli celkově dostat k 35 až 40 procentům,“ odhadoval mluvčí karlovarského magistrátu Jan Kopál. Průměrně pětinovou účast hlásili komisaři z dalších krajů, například Středočeského, Libereckého, Plzeňského a Moravskoslezského. V Pardubickém kraji přišla asi čtvrtina voličů.

V Ústeckém kraji můžou voliči narazit na jednu kuriozitu, jak uvedla redaktorka ČT Petra Tachecí. Na kandidátní listině ČSSD se hned na druhém místě objevuje bývalý náměstek hejtmanky Pavel Kouda, který sedí ve vazební věznici, protože je podezřelý z machinací s eurodotacemi. Kouda byl z kandidátní listiny odvolán až poté, co byl zatčen a když už byly vytištěny hlasovací lístky. Voliče na to, že už jej nemůžou volit, upozorňuje cedule přímo ve volebních místnostech.

Tradičně se pozornosti těšili političtí představitelé

Prezident Václav Klaus odevzdal svůj hlas v senátních volbách v pražských Kobylisích. Volit přišel v podvečer s manželkou Livií, po návratu ze státní návštěvy Polska. Premiér a předseda ODS Petr Nečas volil krátce před 22:00 v Rožnově pod Radhoštěm na Vsetínsku. Volební výsledek občanských demokratů bude podle něj záviset na volební účasti. Nečas novinářům řekl, že voliči mají možnost zastavit „razantní nárůst zadlužení v krajích“. 

Ve Slavkově u Brna vhodil do urny svůj hlas také předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Podle něj jsou současné volby důležité, protože lidé rozhodnou o úrovni zabezpečení služeb v krajích. Předseda KSČM Vojtěch Filip přišel k urnám v Českých Budějovicích v 17:30. Spokojil by se prý s lepším výsledkem, než kterého dosáhli komunisté v roce 2004. 

Komisaři nezaznamenali žádný vážnější incident, i když…

Během pátku se v Ústeckém kraji opět objevily stížnosti na kupčení z hlasy. V Děčíně nebo v Chomutově se prý objevili lidé, kteří voličům nabízeli 300 korun za hlas pro ODS se zakroužkováním čtyř konkrétních kandidátů. Informaci zveřejnili sami občanští demokraté, jde podle nich o zjevnou provokaci. 

Naopak kuriózní situaci zažili už v pátek dopoledne na radnici ve Frýdlantu, kde se starší muž s občankou v ruce pídil po volební místnosti a chtěl volit. Zklamán odešel s příslibem návratu po 14. hodině. 

Volební místnost ve stavební buňce
Zdroj: ČT24

Nepříjemnou vzpomínku na letošní volby bude mít muž, jenž v jedné z volebních místností ve Vsetíně zakopl, upadl a poranil si hlavu. „Místo aby volil, ho odvezla záchranka,“ konstatovala mluvčí vsetínské radnice Jana Čadová.   

Jednu z okrskových komisí v Liberci Doubí zase pobavil muž, který chtěl pomoci s hlasovacím lístkem, protože si prý zapomněl brýle. „Když jsme mu vysvětlili, že to nejde, šel za plentu a dlouho tam s tím bojoval, ale nakonec obálku do urny vhodil,“ řekla tamní zapisovatelka.

Pracovníci jihomoravského krajského úřadu společně s policií zase prověřovali telefonické oznámení, že předseda jedné z volebních komisí v Brně je opilý. Ukázalo se ale, že to není pravda. 

Začátek druhého volebního dne (zdroj: ČT24)