Irská věznice vydá do Čech brutálního vraha

Dublin - David Brožovský, který před čtyřmi lety v Irsku znásilnil a zabil matku dvou dětí, bude vydán do Česka. Informuje o tom deník Právo. V českém vězení by si měl odpykat doživotní trest, uložený irskými soudy. Podmínečně propuštěn může být nejdřív po 20 letech. Irská justice souhlasila s převozem i přes odpor pozůstalých, česká vězeňská služba si Brožovského převezme v nejbližších týdnech.

Čtyřiadvacetiletý Brožovský měl být do Česka převezen už na jaře, irské úřady ale po protestech pozůstalých transport na poslední chvíli zastavily. Jak tehdy informovalo Právo, česká justice toto rozhodnutí označila za „nestandardní“. Doživotní trest za vraždu a třináct let za znásilnění, který vrahovi uložil před více než čtyřmi lety Centrální trestní soud v Dublinu, mu Městský soud v Praze uznal už v červnu 2010 a v souladu s českými zákony verdikt změnil na prosté ­doži­votí.

Brožovský byl odsouzen v lednu 2008 za znásilnění a vraždu 37leté matky dvou dětí Sharon Coughlanové, kterou uškrtil v Langfordu v září předchozího roku. V té době měl už za sebou dvacítku trestných činů.