Policie Smetanu nechala jít, nedostala totiž příkaz k zatčení

Olomouc - Bývalého řidiče olomoucké MHD Romana Smetanu vyslechli policisti v Rožnově pod Radhoštěm, poté ho ale propustili na svobodu. Soud totiž zatím nevydal příkaz k jeho zatčení, přestože v pondělí nenastoupil zpátky do vězení. Za mřížemi má strávit ještě 67 dní. Jde o zbytek trestu, který dostal za pokreslení plakátů s politiky před sněmovními volbami v roce 2010.

Absurdní divadlo rozehrané před dvěma lety pokračuje. „Je samozřejmě podezřelý z maření výkonu úředního rozhodnutí, protože nenastoupil do vězení k výkonu trestu,“ uvedla Jana Macalíková, mluvčí zlínské policie. Termín pro nástup do cely vypršel už v pondělí. „Vězeňská služba, pokud někdo nenastoupí do výkonu trestu, informuje příslušný soud a ten musí vydat příkaz k zatčení. Tento administrativní akt zatím neproběhl, takže jsme ho neměli proč dál držet,“ vysvětluje Macalíková.

Zpátky do vězení se má Smetana vrátit po necelých pěti měsících. Nejvyšší soud na konci srpna totiž zamítl stížnost, která mu v květnu trest dočasně přerušila. „Nejvyšší soud zamítl stížnost pro porušení zákona, kterou podal ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil a ponechal právní kvalifikaci poškození cizí věci,“ uvedl Petr Knötig, mluvčí Nejvyššího soudu v Brně. 

Reportáž Magdaleny Rejžkové (zdroj: ČT24)

Za maření úředního rozhodnutí mu hrozí až tři roky vězení

Takzvaný tykadlový řidič se vězení vyhýbal už jednou. V březnu nenastoupil do vězení, měsíc ho hledala policie, on se pak dobrovolně přihlásil na demonstraci odborářů v Praze. Podle právníků mu za maření úředních rozhodnutí může hrozit trest šesti měsíců, ale i tří let.

Vedení olomoucké věznice poslal Smetana něco jako omluvenku, ve které uvádí, že si ve věznici nemají brát jeho jednání osobně. Na rozdíl od pankrácké věznice se mu tam prý líbilo, ovšem jako zkušený zločinec bude rozhodnutí soudu mařit a bude se skrývat.

Na Facebooku vzkázal, že podle něj neprovedl nic špatného, aby byl vězněn, není nebezpečný a napravovat se nehodlá. „Jediným důvodem mého věznění tak je přehnaně formální přístup soudů k právu a trestu a kult nedotknutelnosti soukromého vlastnictví bez přívlastku, tedy bez ohledu na způsob nabytí a charakter věci,“ uvedl Smetana. 

Roman Smetana
Zdroj: ČT24

Bývalý řidič olomouckého dopravního podniku pokreslil na protest proti politickým elitám nejméně 30 reklam na autobusech, jež si před volbami v roce 2010 zaplatily politické strany. Kromě nápisů politikům přikresloval tykadla. Do vězení jej soudkyně poslala proto, že sice uhradil ODS požadovanou škodu zhruba 15 tisíc korun, odmítl však vykonat veřejně prospěšné práce. V probíhající předvolební kampani se výrazem solidarity s odsouzeným stalo masové malování tykadel. Na plakátech politiků po celé zemi se rovněž objevil nápis „Svobodu pro Smetanu“.

Vydáno pod