Nečas: Za výsledek můžou nepopulární, ovšem nezbytné reformy

Praha - Volby skončily výrazným úspěchem levicových stran a porážkou pravice jako takové. Je to důsledek nutných vládních reforem, komentoval předseda ODS a premiér Petr Nečas. Připustil, že na volebním neúspěchu se mohla odrazit také nejednotnost a rozhádanost členů ODS v poslaneckém klubu.

„Výsledky potvrzují zjevnou tendenci, že strana, která nese největší vládní zodpovědnost, výrazným způsobem prohrává v krajských volbách. Stává se z toho pomalu železné pravidlo českého politického cyklu a zřejmě s tím budeme muset počítat i do budoucna. Chci jen podotknout, že stejně dopadla sociální demokracie v roce 2000 a 2004,“ komentoval předseda ODS a premiér Petr Nečas výsledky voleb. 

Petr Nečas:

„Výsledek je důsledkem nepopulárních, ale naprosto nezbytných a nutných reforem, které musíme dělat především z dlouhodobého hlediska vývoje naší země.“

„Být osm let v opozici jako sociální demokracie, nenést vůbec žádnou zodpovědnost za jakékoliv, a o to více nepopulární kroky, a dostat pouze 25 procent naznačuje, že se jedná o porážku etablovaných stran všeobecně. Výsledek ukazuje, že profitují protestní politické strany v čele s KSČM, ale také s celou řadou regionálních uskupení, které na sebe dokázaly stáhnout tyto protestní hlasy,“ uvedl Nečas.

Nečas: Vyvodit odpovědnost? Leda u sněmovních voleb

Premiér rezignovat nehodlá. „Odpovědnost celostátního vedení ODS včetně jejího předsedy se odvíjí pouze od výsledků voleb do Poslanecké sněmovny,“ uvedl. „Voliči nám odpustí koaliční kompromisy, odpustí nám dokonce i programové ústupky, ale neodpustí nám rozhádanost a nejednotu a tu jsme bohužel předvedli v posledních týdnech,“ uzavřel předseda ODS hodnocení volebních výsledků.

Nečasova stranická pozice je přitom v těchto dnech výrazně oslabena; jeho koaliční vláda se pohybuje na hranici potřebné sněmovní většiny 101 hlasů a sama ODS se musí potýkat se zmíněnou vnitrostranickou rebelií šestice poslanců, kterou vede někdejší předseda poslaneckého klubu Petr Tluchoř. Odmítají podpořit vládní balíček plánující na příští rok procentní zvýšení DPH v obou sazbách a argumentují tím, že to odporuje programovým idejím občanské demokracie. Ve svém postoji mají i podporu prezidenta Václava Klause.

Podle Tluchoře ODS zběhla od programu, a proto tratila

Podle Tluchoře i výsledky voleb, v nichž ODS s jedinou výjimkou Plzeňského kraje propadla, svědčí o potřebě vrátit se „ke kořenům“ a neopouštět program. Kandidáti ODS podle něj odvedli velký kus práce a není jejich chyba, že strana neuspěla. „Jasně se ukazuje, že cestou k úspěchu není opouštění našeho programu, ale naopak důsledné trvání na principech ODS ve spojení se silnými osobnostmi. ODS musí obnovit důvěru občanů v politiku a získat si zpět důvěru občanů,“ uvedl Tluchoř.

Sněmovna bude o daňovém balíčku, s nímž vláda spojila důvěru, rozhodovat na konci října. Krátce poté se v Brně koná kongres ODS, který bude volit vedení strany včetně jejího předsedy.

Vydáno pod