Pospíšil v ČT: Vítězství ODS je pro mě signál, abych v politice zůstal

Praha – „ODS by měla poděkovat Petru Nečasovi za to, že mě vyhodil z vlády a za to, že jsem mohl takhle v Plzeňském kraji uspět,“ řekl bývalý ministr spravedlnosti a lídr kandidátky ODS v Plzeňském kraji Jiří Pospíšil. Zároveň poděkoval voličům za podporu, kterou ODS dostala v Plzeňském kraji. Volební výsledek ODS v Plzeňském kraji označil za historické vítězství. „Osobně si toho velmi vážím, dostal jsem přes 40 procent preferenčních hlasů a vnímám to jako silný impuls a potvrzení toho, že nemám z politiky odejít,“ řekl v rozhovoru pro ČT.

Pospíšil je připraven se nyní krajské samosprávě věnovat. Tvrdí, že jeho kandidatura v žádném případě nebyla „přechodnou stanicí“ k návratu do Prahy. „Vnímám to jako velmi silný závazek vůči občanům Plzeňského kraje, v žádném případě nechci odejít,“ dodal s tím, že v případě, že se ukáže, že ODS nebude schopna v krajské radě prosazovat svůj program, odejdou plzeňští občanští demokraté do opozice. Výsledek je pro Pospíšila podle jeho slov důležitý i z toho důvodu, že Vít Bárta a Katarína Janková dělali „brutální lživou antikampaň proti mé osobě,“ řekl Pospíšil.

Pospíšil v rozhovoru pro ČT:

„Já jsem ty volby vnímal jako takové referendum sám pro sebe, zda mám zůstat v politice, nebo z ní odejít. To, že mi voliči vystavili tak silný mandát, je pro mě znamení, abych se angažoval ve prospěch voličů Plzeňského kraje.“


Jiří Pospíšil začínal v politice již v roce 1994, kdy vstoupil do ODA, v roce 1998 spoluzakládal regionální sdružení Mladých konzervativců v Plzni a ve stejném roce pak vstoupil do ODS. V letech 2000 až 2004 zasedal v zastupitelstvu Plzeňského kraje; v letech 2002 až 2006 byl poslancem, byl ministrem spravedlnosti ve stínové vládě ODS (2003-2006) a tento resort vedl od září 2006 do května 2009 v obou vládách Mirka Topolánka (ODS), za ministra spravedlnosti a předsedu legislativní rady vlády si jej zvolil i současný premiér Petr Nečas (ODS).

Jiří Pospíšil k volbám (zdroj: ČT24)

Jako ministr spravedlnosti ve vládě Mirka Topolánka byl kritizován za to, že si nedokázal poradit s údajnými machinacemi při vyšetřování případu tehdejšího lidoveckého předsedy Jiřího Čunka. Kritizován byl rovněž za váhavý postup v související kauze takzvané justiční mafie. 

Po odvolání Renaty Vesecké z funkce nejvyšší státní zástupkyně Pospíšil tento post obsadil Pavlem Zemanem, za což si v médiích vysloužil vesměs pochvalné reakce. Loni v létě pak na Zemanův podnět odvolal z funkce šéfa pražských vrchních žalobců Vlastimila Rampulu, kterého jeho kritici označovali za „zametače kauz“. V médiích se posléze objevily informace, že tento krok velmi zhoršil vztahy mezi ministrem Pospíšilem a premiérem Petrem Nečasem, který si prý Rampulův odchod nepřál. 

Letos v únoru napsal týdeník Respekt, že Pospíšil je považován částí ODS za zrádce. Důvodem podle týdeníku byla právě Pospíšilova podpora nejvyššího žalobce Pavla Zemana, který loni v listopadu nechal znovuotevřít kauzu údajné korupce bývalého ministra životního prostředí a vlivného člena ODS Pavla Drobila. 

Červnové odvolání Pospíšila z vlády premiér Petr Nečas zdůvodnil tím, že ztratil důvěru v Pospíšilovu schopnost manažersky a rozpočtově zvládnout resort. Kritici Pospíšilova odvolání naznačovali, že Nečas se snažil Pospíšilovým odvoláním zabránit jmenování Lenky Bradáčové vrchní státní zástupkyní v Praze. Premiér takové obvinění ostře odmítl.