Velká koalice se v Plzeňském kraji zřejmě nechystá

Plzeň – Bez sociální demokracie neexistuje v Plzeňském kraji po volbách žádné pevné řešení, uvedl ve Studiu ČT24 současný hejtman Milan Chovanec (ČSSD), velkou koalici s vítěznou ODS ale vidí skepticky. V kraji vyhráli právě občanští demokraté pod vedením bývalého ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila, v krajské radě dostanou 15 křesel stejně jako ČSSD. Komunisté jich obsadí 12 a TOP 09 pak získala 3 mandáty.

„Sociální demokracie vytvoří vyjednávací tým a budeme jednat se všemi stranami, které ji o to požádají,“ uvedl ve Studiu ČT24 hejtman Chovanec. „Pro nás je klíčové, pokud budeme v nějaké koalici, abychom mohli naplňovat náš volební program. Mně nejde o křesla, mně jde o naplňování volebního programu,“ reagoval Pospíšil.

Pospíšil také prohlásil, že pokud vznikne koalice ČSSD s komunisty, je připraven vést opozici a „hájit zájmy voličů, kteří budou znechuceni tím, že komunisté poprvé po dvaceti letech budou mít podíl na řízení Plzeňského kraje.“

V Ústeckém kraji se budou řešit hlavně evropské dotace

„My chceme vládu úplně novou, která by nebyla spojena s předchozím vedením a která by mohla přinést nový vítr do Ústeckého kraje,“ řekla ve Studiu ČT24 senátorka Alena Dernerová, která byla v krajských volbách zvolena za Severočechy.cz. KSČM je tedy pro její stranu přijatelný partner pro jednání o budoucím uspořádání kraje.

Předseda ústeckých komunistů Oldřich Bubeníček je k jednání připraven. Sám přiznal, že takový propad pravicových stran sám nečekal. S Alenou Dernerovou se shodl v tom, že kraj bude mít především obtížnou situaci s řešením finanční situace okolo evropských dotací.

V Ústeckém kraji vyhrála KSČM před ČSSD a hnutím Severočeši.cz. Z 55 mandátů získala KSČM 20, druzí sociální demokraté mají 13 křesel, třetí Severočeši.cz devět. V zastupitelstvu bude ještě ODS se sedmi mandáty a Hnutí PRO kraj se šesti. Situace směřuje zřejmě k levicové koalici KSČM a ČSSD, vyplývá z vyjádření jejich lídrů. „Voliči nám asi dali důvěru i proto, že by chtěli levicovou vládu v kraji,“ uvedl hned po volbách Bubeníček. KSČM může kromě ČSSD složit většinovou koalici i s regionálním uskupením Severočeši.cz, které získalo devět křesel. Bubeníček ale chce respektovat vůli voličů.