Průměrný Čech sportuje více než průměrný politik

Praha - Čeští politici sportují v průměru dvakrát týdně, tedy méně než většina Čechů. Nejraději mají jízdu na kole, zatímco u zbytku obyvatel Česka vítězí fotbal. Průzkum zveřejnil portál SportCentral.cz. Mezi nejaktivnější sportovce patří občanští demokraté, na opačném konci jsou pak sociální demokraté. Ovšem rozdíly mezi jednotlivými stranami jsou jen malé.

V první řade zjišťoval na začátku září sportovní portál návyky u zhruba 3 400 obyvatel ČR a na počátku října také u více než 450 českých politiků. Ze srovnání vyšlo najevo, že většina Čechů sportuje častěji než politici. Obyvatelé Česka provozují nějaký sport v průměru třikrát týdně, ale politici jen dvakrát.

Politici za sport více utrácí

Přesto je měsíční útrata za sport u politiků téměř o polovinu vyšší než u zbytku republiky. V průměru politici utratí za měsíc 517 korun, zatímco většina Čechů jen 352 korun.

Mezi veřejností vyhrál v oblíbenosti sportů fotbal a až za ním se umístila cyklistika a hokej. Naproti tomu politici mají nejraději cyklistiku, fotbal u nich skončil na druhém místě a na třetím lyžování. Hokej se u politiků dokonce nedostal ani do první desítky.

ODS a TOP 09 má nejradši kolo, ČSSD tenis a KSČM fotbal

Členové každé z větších parlamentních stran ovšem postavili na první příčku jinou sportovní aktivitu. Cyklistiku si nejvíc oblíbili občanští demokraté a členové TOP 09, zato sociální demokraté mají nejradši tenis. Komunisté za svůj nejoblíbenější sport označili fotbal.

Veřejnost i politici se shodli v nejčastěji provozovaných sportech. Politici stejně jako ostatní Češi totiž hlavně jezdí na kole. Druhým nejběžnějším sportem už je však u většiny Čechů zase fotbal, kdežto u politiků plavání. Naprostá většina politiků se považuje za rekreační sportovce, pouze desetina uvedla, že sportuje závodně. Dvě procenta dotázaných prý nesportují vůbec.

Politici i veřejnost si navíc touží zahrát golf a tenis. Golf by chtěla vyzkoušet více než třetina politiků a tenis zhruba 15 procent z nich. „Snad proto, že jsou tyto sporty oblíbené jako příležitosti k setkávání. Politici se ale nebojí ani náročnějších sportů jako parašutismus, paragliding, potápění, nebo dokonce formule 1,“ uvedl portál.