Výuka ruštiny se vrací do škol

Praha - Ruština se pomalu, ale jistě vrací do českých škol. Počet žáků, kteří se ji učí, rok od roku roste. A vznikají i nové učebnice ruštiny. Jedna (Raduga po-novomu) se teď dostala i do finále soutěže o nejlepší učebnici na frankfurtském knižním veletrhu.

Do roku 89 před ruštinou nebylo úniku. Ani na základních školách ani u maturity. V 90. letech téměř zmizela. Přelom tisíciletí ale přinesl zlom a ruštinu se na základních i středních školách učí opět desetitisíce žáků. Například na gymnáziu Na Zatlance ji nabízejí jako druhý jazyk a studijní skupinu naplní bez problémů. 

Zájem je takový, že ruština už předběhla i francouzštinu a ve školách je třetím nejrozšířenějším jazykem po angličtině a němčině. 

Dopis od Natašy z Leningradu sice už dnešní žáci nedostanou, možná z Petrohradu, ale ruština už je pro ně jazyk jako kterýkoliv jiný. Výběr učebnic jako v ostatních cizích jazycích učitelé ruštiny zatím nemají, ty nejnovější ale už nezapadnou ani v soutěži nejlepších evropských učebnic. Stejně jako celá ruština zažívá na českých školách své znovuvzkříšení celá ruská kultura.

Reportáž Ivana Lukáše (zdroj: ČT24)