Kdo s kým? Koaliční vyjednávání jsou v plném proudu

Praha – Po víkendových krajských volbách začala v jednotlivých regionech povolební vyjednávání o složení koalic. Nejčastější variantou zřejmě bude spolupráce ČSSD a KSČM, v některých krajích se ale bude s definitivní dohodou čekat až na druhé kolo senátních voleb. Na Pardubicku už má vítězná ČSSD jistého jednoho koaličního partnera: Stranu práv občanů - ZEMANOVCE.

V Pardubickém kraji vytvořila ČSSD spolu se SPOZ vyjednávací dvojblok, který bude dojednávat koalici s ostatními stranami. Sociální demokraté se v neděli sešli také s Koalicí pro Pardubický kraj (KPK), kterou tvoří lidovci, SNK Evropští demokraté a politické hnutí Nestraníci. Podle lídra ČSSD Martina Netolického bylo jednání velmi seriózní a věcné, přístup partnera považuje za „mimořádně zodpovědný“ a v mnoha věcech se obě strany shodují. Vedení sociální demokracie chce jednat také s komunisty.    

Právě spojení ČSSD a KSČM bude v krajích zřejmě nejčastější, zástupci vítězné ČSSD už se s komunisty sešli například na Olomoucku. V úvahu prý připadá i spojení ČSSD s ODS a lidovci. Sociální demokraté už absolvovali první kolo jednání se všemi stranami, do konce týdne prý ale koalice určitě nevznikne.

K jednacím stolům zasednou i vítězní komunisté v Ústeckém a Karlovarském kraji. Na Ústecku preferuje vítězna KSČM trojkoalici s ČSSD a Severočechy.cz. Po jednání se zástupci ODS to řekl lídr komunistů Oldřich Bubeníček. Konkrétnější jednání chce začít vést buď koncem tohoto, nebo začátkem příštího týdne. Komunisté budou požadovat post hejtmana.

O hejtmanství KSČM usiluje taky na Karlovarsku. Jenže dosavadní post si chce udržet i druhá ČSSD. Právě s ní byli komunisti v kraji dosud v koalici. „Některé věci nedopadly tak, jak jsme předpokládali, ani jedna ani druhá strana nebyla spokojená, ale myslím si, že to nejsou věci nepřekonatelné,“ tvrdí kandidát na hejtmana Jaroslav Borka (KSČM). Oficiální jednání mezi dvěma nejsilnějšími stranami začnou v pátek, do té doby chtějí komunisté oslovit také další strany, které získaly mandáty v zastupitelstvu.

Na jihu Moravy vznikne buď koalice ČSSD a lidovců, která vládla i před volbami, nebo se na spolupráci domluví ČSSD a komunisté. Podle hejtmana Michala Haška jsou nabídky obou subjektů srovnatelné. Ve Zlínském kraji zahájili sociální demokraté jednání s dalšími stranami o případné koalici.

V Jihočeském kraji můžou vítězní sociální demokraté uzavřít koalici s komunisty, v takovém případě by chtěla KSČM funkci náměstka hejtmana a místa dvou až tří radních v jedenáctičlenném vedení kraje. S novou trojkoalicí Jihočeši 2012, KDU-ČSL, TOP 09 sociální demokraté jednat odmítají. S jednotlivými členy trojkoalice by lídr ČSSD a současný hejtman Jiří Zimola jednal, každý by ale podle něj musel vystupovat jako samostatný subjekt. S komunisty se ČSSD sejde v úterý.

Vyjednávací tým sociálních demokratů se rozjede taky v Královéhradeckém kraji. Jednání o koalici jsou s jednotlivými stranami naplánována na sobotu a pondělí. Na Vysočině se začne jednat během týdne. Ve Středočeském kraji dokonce až po výsledcích druhého kola senátních voleb.

V Moravskoslezském kraji už ČSSD ustavila vyjednávací tým. Tento týden se chce sejít s dalšími stranami v zastupitelstvu. Do konce tohoto týdne se zástupci ČSSD chtějí postupně potkat s dalšími čtyřmi stranami, které se dostaly do krajského zastupitelstva.

Plzeňském kraji vyjednávání ještě nezačala. Podle hejtmana Milana Chovance (ČSSD) výroky Jiřího Pospíšila (ODS), který otevřeně vyjadřuje ochotu zůstat v opozici, zmenšují prostor k jednání o možnosti velké koalice. ČSSD nicméně prohlásila, že koaliční jednání povede až po druhém kole senátních voleb.

V Libereckém kraji už komunisté navrhli Starostům pro Liberecký kraj vytvoření koalice spolu s ČSSD. Vzniklo by tak stabilní uskupení, které by mělo v 45členném krajském zastupitelstvu 30 mandátů. Starostové zatím preferují spojení se Změnou a ODS. Tato případná koalice ale dostává už na začátku povážlivé trhliny. Podle Českého rozhlasu se ODS a Změna do vzájemné spolupráce zrovna nehrnou.

Stížnost na volby:

V souvislosti s výsledky voleb se také objevují první komplikace. Nezávislí v Olomouckém kraji podají soudu návrh na přezkum; někteří totiž voliči upozornili na zvláštní okolnosti, které napovídají možné manipulaci s volebními lístky – tvrdí to předseda hnutí Nezávislí František Zwyrtek. Nezávislí skončili v krajských volbách těsně pod pětiprocentní hranicí, a do zastupitelstva se tak nedostali. Od voličů dostali 4,95 procent hlasů.