Nečasův kompromis je pro rebely málo - ve hře jsou tři varianty

Praha - Rebelujícím poslancům z řad ODS Nečasův kompromisní balíček k DPH nestačí. Podle někdejšího šéfa stranických poslanců Petra Tluchoře návrh problém neřeší a je „zoufale málo jako sebereflexe voleb“. ODS se podle něj musí změnit a zrevidovat celou vládní politiku. Jasné vyústění sporu nepřinesla ani další schůzka pracovní skupiny, která hledá schůdnou podobu návrhu. Předseda sněmovního rozpočtového výboru Pavel Suchánek pouze naznačil, že ve hře jsou tři možné varianty, jednou z nich je i současný Nečasův návrh - tedy roční zvýšení dolní sazby ze 14 na 15 procent a ponechání horní sazby na současných 20 procentech. Šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura označil hlasování o balíčku za „mimořádně závažné“ a vyzval svůj klub k jednotnému postoji.

Druhou variantou by mělo podle informací ČT být zachování současného stavu, tedy jednotná sazba daně od příštího roku ve výši schválených 17,5 procenta. Poslední variantou je zachování daňového balíčku v původním znění. Rebelové a druhá část pracovní skupiny se nyní budou o možnostech radit. Skupina se opět sejde v úterý před jednáním sněmovního klubu ODS. „S dohodou nebo nedohodou předstoupíme před klub, ten rozhodne hlasováním,“ dodal Suchánek.

„Dílčí 'minizměna' takzvaného stabilizačního balíčku pro mne není adekvátní odezvou na požadavek neprodražovat lidem jejich každodenní život. Očekávám, že ještě docílíme většího posunu ke kompromisu,“ řekl další z revoltujících poslanců Tomáš Úlehla. Jeho stranický kolega Jan Florián dodal, že rebelové stále preferují nezvyšování daní. Poslanec Radim Fiala ale přesto označil Nečasův návrh za „posun správným směrem“. „To dokazuje, že cesta existuje, a věřím, že nalezneme řešení, aby se nemusely zvedat daně v ČR,“ uvedl.

Petr Tluchoř: „Návrh premiéra nezvyšovat horní sazbu DPH je jako sebereflexe voleb zoufale málo. Po historickém debaklu ODS je nutné zrevidovat celou vládní politiku, a ne si jen hrát s jedním procentem DPH. To problém neřeší, ale prohlubuje. ODS se musí změnit, jinak skončí jako politická strana. Premiérem požadovaný klid na práci je cestou ke konci ODS.“

Bývalý člen ODS a poslanec Michal Doktor označil současný návrh a Nečasův ústup za nepřijatelný. „Opakuji, že nebudu hlasovat pro návrh na jakékoliv zvýšení daní lidem, bude-li v návrhu na církevní restituce existovat ono osvobození, díky kterému nebudou církve platit daně z navráceného majetku,“ řekl ve Studiu ČT24. Ministr financí Miroslav Kalousek přitom v reakci na Nečasův návrh řekl, že TOP 09 je ochotna o snížené sazbě DPH jednat jen za předpokladu, že definitivně projdou církevní restituce a důchodová reforma. 

Helena Langšádlová (TOP 09), místopředsedkyně rozpočtového výboru:

„Máme vůli pro dohodu, ale musím přiznat, že jsme velmi zaskočeni tím, jak naši koaliční partneři drží slovo. Protože všichni jsme několikrát o fiskálním balíčku hlasovali. Ze strany našich koaličních partnerů nebyly vzneseny závažné připomínky a dnes se k tomu s velkým odstupem vracíme.“

Nečasův kompromis je pro rebely málo - ve hře jsou tři varianty (zdroj: ČT24)

Nad restitucemi i důchodovou reformou se začíná vznášet otazník

„Až pan ministr zváží všechny volné kapacity a rezervy, které má k dispozici, a to jednak úspory, jednak hloupé výjimky v daňových zákonech, tak zjistí, že žádné daně zvyšovat nemusí, anebo je musí zvýšit v té nejmenší možné míře. Až učiní všechny tyto možnosti a nezbyde nic jiného než uvažovat o případném zvýšení daní, budu s nimi o tom přemýšlet,“ dodal na Kalouskovu adresu Doktor.

Po volbách ale začíná z ODS zaznívat i to, že by restituce nebo důchodová reforma měly být odloženy, pokud se neušetří jinde. „Prosazovat zákony, na které nejsou peníze, jako například církevní restituce, by bylo nezodpovědné,“ řekl ČT poslanec Marek Šnajdr. Premiér to ale vidí jinak: „Není důvod, aby důchodová reforma a restituce neprošly.“

Boris Šťastný /ODS/, poslanec:

„Občanští demokraté mají ve svém programu zcela jasně napsáno: nízké daně, levný stát. Ve volebním programu není ani slovíčko o zvyšování daní. A v programovém prohlášení vlády také ne.“

Včera jednaly o volebním debaklu špičky ODS na výkonné radě strany. Nečas přišel na jednání s návrhem kompromisu daňového balíčku, který je podle něj průchozí ve vládní koalici i uvnitř strany. Pro příští rok by se zvýšila nižší sazba DPH ze 14 na 15 procent. Základní sazba by se ale nezvyšovala. Podle původního návrhu měla vzrůst na 21 procent.

Neúspěšné volby zvyšují napětí v ODS

Stranu čeká už za tři týdny volební kongres. Přes silnou kritiku je Nečasova pozice zatím silná. Nikdo z vedení zatím otevřeně nevyzval Petra Nečase k rezignaci na post předsedy strany, i když podle kuloárových zdrojů čelil včera čtyři hodiny tvrdé kritice svých kolegů. Oficiálně se zatím neobjevilo ani jméno případného nástupce v čele strany. To, že vedení ODS a regionů nedalo po volebním debaklu k dispozici své funkce, ale označil Doktor za překvapivé. „Bylo to kdysi v ODS zvykem, že ten, kdo výrazně neuspěl, podstoupil sebereflexi spočívající mimo jiné v tom, že dal svou funkci k dispozici,“ podotkl s tím, že o návratu do ODS neuvažuje.

Michal Doktor: „Obávám se, že někteří členové ODS jsou schopni si představit takový nový model, kdy Petr Nečas zůstane na svém místě obklíčený takzvaně novými místopředsedy ODS. Myslím, že je to cesta naprosto nekomunikovatelná směrem k veřejnosti, a (…) pokud se pro tento model rozhodnou, pak tu stranu definitivně zničí.“

Podle serveru Česká pozice ale už existuje třífázový scénář, jak ještě letos změnit vládu, aniž by musely být nové volby. Klaus by v případě demise Nečasovy vlády zřejmě pověřil sestavením nového kabinetu jihočeského politika a ministra průmyslu Martina Kubu, píše server ceskapozice.cz.

Vydáno pod