Češi podle lékařů zanedbávají preventivní vyšetření očí

Praha - Češi pravidelně nechodí na preventivní prohlídky k očnímu lékaři. Přitom včasná návštěva v ordinaci může pacienta zachránit před komplikacemi se zrakem a někdy dokonce zabránit slepotě. Třeba začínající zelený zákal na sobě sám pacient nemá šanci rozpoznat. K lékaři ho pak přivedou až komplikace s rozvinutou oční vadou.

Pacienti přichází k lékaři, až když opravdu špatně vidí. Mnohdy svůj problém se zrakem řeší brýlemi z obchodu. Jenže za zhoršujícím se zrakem může být i závažnější vada jako třeba zelený zákal. „Když si někdo pořizuje brýle z optiky nebo takové ty hotové z drogerie, tak se skutečně dostaví k lékaři s desetiletým zpožděním a může mít jen zbytkové funkce zraku,“ upozorňuje oční lékařka Eva Jerhotová.

Pacientů, kteří přijdou k lékaři se zeleným zákalem, v Česku přibývá. Zatímco v roce 2001 jich bylo 210 000, poslední data ukazují nárůst o celou polovinu. Podobné je to s šedým zákalem, který potřebují lékaři podchytit co nejdříve. Zákrok je pak bezpečnější a přesnější. „Operujeme šedý zákal co nejdříve, dneska už nečekáme, až dozraje, až člověk úplně přestane vidět,“ vysvětluje mikrochirurg Lubomír Továrek.

Kdo trpí jen dalekozrakostí nebo krátkozrakostí, si oči bez brýlí nezničí. Může si ale způsobit jiné potíže. „Můžou to být třeba bolesti hlavy, chronicky červené oči, které můžou být způsobené nějakou zanedbanou dioptrickou vadou,“ dodala Jerhotová. Při preventivní prohlídce lékaři zkontrolují sítnici, změří oční tlak, prověří všechny funkce očí a vyzkoušení optimální dioptrie. Podle lékařů by měl na prohlídku očí zajít po pětačtyřicátém roce úplně každý - i ten, kdo na sobě potíže se zrakem nepozoruje.

Reportáž Antonína Šimůnka (zdroj: ČT24)