Gazdík vzkazuje TOP 09: Starostové zůstávají, ale chceme víc vlivu

Praha/Zlín – Hnutí Starostové a nezávislí, které představuje vnitrostranického partnera vládní TOP 09, hodlá se Schwarzenbergovou stranou spolupracovat až do konce volebního období v roce 2014. Ve Studiu 6 to uvedl šéf Starostů a předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík s tím, že jeho hnutí žádá větší podíl na stranické moci a úpravu programu tak, aby více akcentoval jeho postoje. Smlouva o spolupráci TOP 09 a Starostů vyprší na konci roku, Gazdíkovo hnutí podmiňovalo její prodloužení výsledky krajských voleb.

„Jsme poslanci zvolení na kandidátce TOP 09, byť členové hnutí Starostové a nezávislí, já jsem předsedou poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové a mohu garantovat, že budeme do konce volebního období a do posledního dne ve sněmovně loajálními poslanci,“ uvedl pro ČT Gazdík a jednoznačně odmítl možnost přeběhlictví.

Smlouvu o dlouhodobé spolupráci podepsali Starostové s tehdy novorozenou TOP 09 před parlamentními volbami v roce 2010. Zde se zavázali mj. k vytvoření společných kandidátek a Schwarzenbergově a Kalouskově straně tak výrazně ulehčili budování stranické struktury; shora vzniklé uskupení tvořené převážně někdejšími zákonodárci z řad lidovců získalo díky spolupráci se Starosty širokou základnu na regionální úrovni a v městských zastupitelstvech.

S Tůmou až ke hvězdám? Kdeže ty loňské sněhy jsou

Volební úspěch TOP 09 umocněný výraznou výhrou ve volbách do pražského zastupitelstva, kde kandidátku „topky“ vedl někdejší guvernér ČNB Zdeněk Tůma, se ovšem v krajských volbách neopakoval; strana sice neměla co ztratit, protože v zastupitelstvích krajů dosud nezasedla, volební výsledek průměrných 6,6 % hlasů ovšem nesvědčí o přílišném úspěchu konzervativní pravice.

  • Výsledky krajských voleb 2012 zdroj: ČT24
  • Zdeněk Tůma zdroj: ČT24

Tento pohled ovšem Gazdík odmítl. „Starostové a nezávislí spolu s TOP 09 se dostali do většiny krajských zastupitelstev a v Libereckém kraji dokonce zvítězili. To nemohu považovat za zásadní neúspěch, ale ano, není to ani příliš úspěch.“ Spolupráci ovšem TOP 09 vypovědět starostové nehodlají; prodloužení předvolební smlouvy přitom Gazdíkovo hnutí podmiňovalo právě výsledky krajských voleb, které – vzhledem ke svému regionálnímu založení – považovalo za významné.

Gazdíkova vize: CDU-CSU

Pro následující dvouleté období Starostové požadují ze strany Schwarzenbergovy TOP 09 ústupky vůči jejich vlastním politickým cílům. „Chceme, aby minimálně polovina programu byla “starostenská„. Představoval bych si to více v některých zásadách boje proti korupci. V sociální oblasti bychom rádi byli trochu střízlivější,“ konstatuje Gazdík, který jedním dechem dodává, že nadále stojí za programem „topky“. Jeho vizí pro budoucnost je ovšem spíš jakási česká obdoba německé CDU-CSU.

Rozhovor s Petrem Gazdíkem (zdroj: ČT24)
Vydáno pod