Remek na Hrad?

Praha - Komunisté se po úspěchu v krajských volbách rozhodli, že nasadí svého kandidáta i do boje o Pražský hrad. Poslanec Evropského parlamentu a první československý kosmonaut Vladimír Remek ve středu oznámí pracovní komisi komunistické strany, zda je ochoten za KSČM kandidovat.

Zatímco vládní koalice řeší, jak po prohraných volbách změní svou politiku, komunisté se po úspěšných volbách rozhodli, že chtějí mít i svého prezidentského kandidáta. Až do teď přitom s nasazením uchazeče do prezidentské volby váhali. „Já osobně jsem přesvědčen, že je vhodné mít kandidáta do této volby,“ říká předseda strany Vojtěch Filip.

Nabídku už dostal první český kosmonaut a europoslanec KSČM Vladimír Remek. Zareaguje-li Remek na nabídku kladně, což se očekává, pak jeho nominaci projedná ve čtvrtek 25. října stranický výkonný výbor a definitivně rozhodne ústřední výbor, který je nejvyšším orgánem strany mezi sjezdy, na svém zasedání v sobotu 27. října, uvedl předseda stranické komise pro výběr kandidáta Pavel Kováčik. 

Komunisté jsou poslední parlamentní stranou, která ještě o svém prezidentském kandidátovi nerozhodla. V kuloárech KSČM se také hovořilo o tom, že by komunisté mohli podpořit některého levicového kandidáta, například expremiéra a čestného předsedu Strany práv občanů - zemanovců Miloše Zemana nebo kandidáta ČSSD Jiřího Dienstbiera. Podle předsedy KSČM Vojtěcha Filipa ale o podpoře pro tyto kandidáty s komunisty nikdo nejednal. Komunistický kandidát by mohl podle pozorovatelů odebrat hlasy Zemanovi, a snížit tak jeho náskok před Dienstbierem.

Reportáž Petra Vaška (zdroj: ČT24)