Smetana: Sobota vyšla parádně, už nemám důvod mařit

Praha - Roman Smetana přišel v Praze na policejní služebnu k výslechu. Z Bartolomějské ulice ho policie převezla do pankrácké vazební věznice. Bývalý řidič dostal za pomalování předvolebních plakátů před dvěma roky trest veřejných prací, ty ale odmítl, a tak přišel nepodmíněný trest odnětí svobody - z něho mu zbývá 67 dní. Před policejní služebnu v Bartolomějské ulici dorazili také příznivci Romana Smetany, kteří se svolali prostřednictvím sociálních sítí.

K výkonu zbytku trestu měl Smetana nastoupit minulé pondělí, v olomoucké věznici ale na něj čekali marně. Následovaly opakované pokusy setkat se s premiérem Petrem Nečasem. V sobotu ve volebním štábu ODS mluvil v přestrojení o svém případu s Nečasem několik minut. Policie ho pak sice odvedla, ale neměla potřebný zatykač.

Pokud by Smetana nepřišel dnes do Prahy na výslech, hrozila by mu 50 tisícová pokuta a to už Smetana podle svých slov riskovat nechtěl. Na Pankráce proto dostavil dobrovolně, policisté už ho ovezli do pankrácké věznice, předpokládá se ale že zbytek trestu si odsedí v Olomouci. „Vydání zatykače se prodlužuje, před půl rokem to trvalo dva dny – teď už se to táhne přes týden. Aniž bych chtěl být paranoidní, opravdu si myslím, že to má něco společného s volbami,“ uvedl Smetana v rozhovoru s novináři před policejní služebnou.

Roman Smetana: „Všechno, co jsme chtěl udělat, už jsem udělal, sobota vyšla parádně, takže já už nemám důvod mařit. Samozřejmě další věc je, že do toho vězení vůbec nepatřím.“

Smetanův případ poutá velký zájem nejen tuzemských médií. Pomalované plakáty s výzvami na jeho podporu se objevily i letos, tentokrát ale nejspíš zůstanou bez trestu, žádná ze stran se kvůli nim neobrátila na policii. Kvůli tomu, že Smetana nenastoupil do vězení, ho však policisté také začali prověřovat kvůli podezření z maření výkonu úředního rozhodnutí. Zatím ho neobvinili - případ předají olomouckým vyšetřovatelům.

Smetanu podpořili příznivci Fischerové a Dienstbiera

Smetanu přišli do Bartolomějské ulice před policejní služebnu podpořit desítky příznivců včetně místopředsedy ČSSD a prezidentského kandidáta Jiřího Dienstbiera či prezidentské kandidátky Táni Fischerové. „Já jsem samozřejmě přesvědčená, že pan Smetana do vězení nepatří a celé je to tragický omyl,“ sdělila. „Byl to politický názor, se kterým já souhlasím,“ uvedl jeden ze Smetanových příznivců.

Dienstbier přístup státu ve Smetanově kauze označil za nepřiměřeně tvrdý. Jeho čin prý neměl být kvalifikován jako trestný čin, ale pouze jako přestupek. „Chci zdůraznit, že to právo na svobodné vyjádření názorů je tady mnohem podstatnější než směšně malé poškození majetku politické strany,“ uvedl Dienstbier. Právě toto je podle něj případ, kdy by měl prezident Klaus využít své právo a udělit Smetanovi milost. 

Smetana si má ve vězení odpykat ještě 67 dní. Brány olomoucké vazební věznice opustil předčasně 24. května kvůli stížnosti ministra spravedlnosti pro porušení zákona. Nejvyšší soud ale stížnost zamítl. Stejně tak neuspěli ani jeho příznivci, kteří podali kvůli jeho případu prezidentovi žádost o milost. Smetana původně zvažoval, že podá kvůli svému případu stížnost k Ústavnímu soudu. Nakonec to však neudělá. Svým příznivcům prostřednictvím internetu vzkázal, že je malá šance na úspěch a hrozilo by smetení ze stolu kvůli nevyužití všech opravných prostředků.

Trest si má Smetana odpykat proto, že odmítl vykonat veřejně prospěšné práce, které mu společně s náhradou škody za poničení plakátů soudkyně uložila. On sám ale tvrdí, že pomalováním politických reklam chtěl prý vyjádřit své znechucení z politické scény a korupčních kauz. Navíc ho odsoudila Markéta Langerová, manželka Ivana Langera, který patřil k čelným politikům ODS.