Komunisté napínají ruce po „lázeňském“ hejtmanství

Praha – Tři dny od voleb oznámili komunisté svůj zájem o post karlovarského hejtmana a většinu v radě. V nejmenším českém kraji strana jen těsně předstihla ČSSD a v zastupitelstvu drží i stejný počet hlasů. Povolební vyjednávání ovšem pokračují i v ostatních krajích a nasvědčují hojným koalicím mezi KSČM a ČSSD. Tu nově nevylučuje ani jihomoravský hejtman Michal Hašek, který v uplynulých čtyřech letech nekonfliktně vládl s tamními lidovci.

KARLOVARSKÝ kraj: Vítězná strana Karlovarska, KSČM, jde do jednání se sociální demokracií s požadavkem hejtmanského postu a pěti křesel z devítičlenné rady. ČSSD má přitom úplně stejnou představu a i ona chce funkci hejtmana s celkem pěti radními. Lídr komunistů Jaroslav Borka řekl, komunisté budou minimálně do prvního jednání na svých požadavcích trvat. Zprvu přitom KSČM avizovala, že hejtmanství pro ni není prioritní. „Jsme pod určitým tlakem našich voličů a ti chtějí, abychom se chovali jako vítězové voleb,“ vysvětluje změnu postoje Borka.

ÚSTECKÝ kraj: Podstatně blíže má KSČM k hejtmanskému křeslu na Ústecku, kde ČSSD výrazně porazila. Ústecký lídr KSČM Oldřich Bubeníček preferuje širokou koalici se sociálními demokraty i s hnutím Severočeši.cz, která by podle něj měla zajistit silnou vládu kraji.

  • Jaroslav Borka (KSČM) zdroj: ČT24
  • Oldřich Bubeníček (KSČM) zdroj: ČT24

LIBERECKÝ kraj: Sever Čech čekají komplikovaná vyjednávání. Vítězní Starostové pro Liberecký kraj preferují koalici se Změnou pro Liberecký kraj a ODS. Jenže jejich spolupráci vylučuje předvolební slib lídra Změny Jana Korytáře, který se před volbami zaručil, že koalici s ODS neuzavře, a chce svá slova dodržet.

PLZEŇSKÝ kraj: Plzeňsko je jediným krajem, kde dokázala zvítězit ODS, zatím se ale nezdá, že by její lídr Jiří Pospíšil získal hejtmanské křeslo. Odmítá totiž spolupracovat s komunisty, a ti se tak zřejmě dohodnou se sociálními demokraty. Vyjednávání mají začít až na konci týdne po druhém kole senátních voleb.

STŘEDOČESKÝ kraj: Ve Středočeském kraji začnou povolební vyjednávání v sobotu. Už zítra ale zasednou zástupci středočeské ČSSD ve stranické centrále v Lidovém domě nad strategií pro rozhovory s komunisty, ODS i TOP 09. Vítěz voleb si ale chce v kraji udržet i nadále menšinovou vládu. Zástupci ODS a TOP 09 a Starostů počítají s tím, že budou mít v nově zvoleném zastupitelstvu opoziční roli.

JIHOČESKÝ kraj: KSČM trvá na tom, aby se na vedení kraje podílelo všech šest stran, které se do zastupitelstva dostaly. Komunisté to zopakovali na dnešním jednání s ČSSD. Pozice v čele by si subjekty měly rozdělit poměrně podle zisku hlasů ve volbách, řekl lídr jihočeské kandidátky KSČM Petr Braný. Komunisté skončili ve volbách do Jihočeského kraje na druhém místě.

Poměrné zastoupení všech stran ve vedení kraje má být podle Braného vstřícný krok směrem k voličům, kteří stranám vyslovili důvěru. „Sociální demokraté uznali, že je to legitimní požadavek, ale více se k tomu zatím nevyjádřili,“ uvedl. Ústy lídra Jiřího Zimoly pouze konstatovali, že taková podoba vedení kraje může být pro jiné strany nepřijatelná.

JIHOMORAVSKÝ kraj: Pohodlná volba leží před ČSSD na jihu Moravy; pro dostatek hlasů v zastupitelstvu si strana vedená Michalem Haškem může vybrat spolupráci s komunisty nebo s lidovci, s nimiž vládla kraji v uplynulých čtyřech letech. „Jako hejtman jsem byl s koalicí ČSSD a KDU-ČSL spokojen, ale ta skončila tímto víkendem a těmito volbami,“ uvedl Hašek v Interview ČT24. „Teď jsou nově rozdány karty a my uvidíme, jak se dokážeme dohodnout o programových věcech.“

  • Hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek (ČSSD) autor: LN, zdroj: ISIFA
  • Rozložení mandátů v Jihomoravském kraji zdroj: ČT24

OLOMOUCKÝ kraj: Vítězná ČSSD se na Olomoucku nachází ve výhodné pozici, neboť bez jejích hlasů v zastupitelstvu nejde sestavit žádná vládní koalice. Strana zvažuje vládu s KSČM nebo s Koalicí pro Olomoucký kraj a ODS - v obou případech by měla koalice 35 hlasů. Rozhodnutí o koalici by ale mělo padnout až po víkendovém druhém kole senátních voleb. „Jediné, na čem stojíme a co jsme řekli i TOP 09, že s nimi do koalice nepůjdeme,“ doplnil lídr kandidátky ČSSD Jiří Rozbořil.

MORAVSKOSLEZSKÝ kraj: Na výsledky senátních voleb čeká i Ostrava. Zprvu jasná koalice mezi socialisty a komunisty, která v kraji panovala v uplynulých čtyřech letech, se proto zatím odkládá. ČSSD dokonce oznámila, že chce jednat se všemi stranami a přednést jim svůj program pro následující čtyři roky. Dvojkoalici s ODS nicméně označila za nepravděpodobnou a podotkla, že s komunisty pojí stranu programová shoda.

„S komunistickou stranou jsme našli programový průnik ve většině bodů obou programů s tím, že jsme konstatovali, že spolupráce v uplynulých čtyřech letech byla dobrá. Mě potěšilo, že komunisté akceptují nárok sociální demokracie na postavení hejtmana,“ uvedl lídr ČSSD Miroslav Novák. Programovou blízkost obou stran potvrdil i lídr KSČM Josef Babka, podle něhož oběma partnerům nic nebrání v další spolupráci. Na dalším jednání s ČSSD už by komunisté chtěli hovořit nejen o programových návrzích, ale i případných personálních požadavcích.

ZLÍNSKÝ kraj: Zástupci vítězné ČSSD se na Zlínsku postupně scházejí se všemi pěti stranami, které se dostaly do zastupitelstva. Rozhodnutí o vládní koalici ale padne až po druhém kole senátních voleb, ve kterých kandiduje proti Tomiu Okamurovi současný hejtman Stanislav Mišák. Ten ale také už nyní nevyloučil levicovou vládu s KSČM a Zemanovci; ti se ovšem zdráhají vstoupit do vlády s komunisty, preferují tichou podporu rudo-oranžové vlády. To se ale nelíbí komunistům. Tyto potíže mohou nahrát ve volbách druhým lidovcům, jež by mohli uzavřít středopravou koalici.

Kraj VYSOČINA:Na Vysočině budou vítězní sociální demokraté jednat o vzniku nové koalice zítra. Podle obrácených volebních výsledků přijdou na řadu nejprve zástupci TOP 09, po nich koalice Pro Vysočinu, občanští demokraté, lidovci a nakonec komunisté. ODS, která na Vysočině výrazně neuspěla, se hodlá při dalších povolebních jednáních přihlásit ke své opoziční roli a žádat obsazení kontrolního a finančního výboru.