Expolicisté před soudem: Toflův gang je pouhý konstrukt

Brno – Bývalí policisté Eduard Slanina a Petr Křipský, kteří patří mezi třináctku obžalovaných v kauze Toflova gangu, dnes v soudním přelíčení důrazně popřeli vinu i samu existenci gangu, který na jihu Moravy vydíral podnikatele. Podle Slaniny tato zločinecká struktura nikdy neexistovala, a obžaloba je proto vykonstruovaná. Stejně tak svědci, které si státní zástupce Martin Brzobohatý připravuje, jsou podle Slaniny natolik nevěrohodní, že by měli jít na detektor lži.

„Nerozumím koncepci žalobce, že existovala třináctičlenná organizovaná zločinecká skupina. Předpokládal bych, že musí být naplněna alespoň ta elementární skutečnost, že se lidé mezi sebou znají. Jenže někteří jsme se vůbec neviděli, ani o sobě neslyšeli,“ uvedl Slanina. Tvrdí, že čtyři obžalované nezná. Část z nich nezná podle své výpovědi ani Křipský.

Svými slovy Slanina potvrdil včerejší výslech dalšího obžalovaného expolicisty Miloše Almásyho. Ten podle obžaloby gang s kolegou Michalem Toflem vedl. Almásy u soudu připustil, že bral úplatky za „právní poradenství“ a porušil etický kodex policisty; popřel ale, že by koholi násilím vydíral. Spis přitom uvádí, že gang hrozil obětem dokonce fyzickou likvidací a některým i únosy dětí.

Slanina: Členy údajného gangu osobně neznám

Slanina zdůraznil, že v obžalobě nesedí více dat. Podle obžaloby poskytoval Toflovi data z policejních spisů v letech 2006 až 2008, ale to již v policejních řadách nepracoval. S Almásym a ostatními členy údajného gangu se navíc osobně neznal, stýkali se prý jen v práci na policii, tedy služebně, a navíc jen zřídka.

Křipský podle spisu vydíral některé podnikatele přímo na policii. Soudu řekl, že to technicky není možné. Nesedí data; v době, kdy měl vydírat, měl dovolenou a pečoval o nemocné dítě. Obžaloba uvádí, že policisté vytvářeli křivá obvinění, na jejichž základě pak stíhané vydírali. Křipský uvedl, že to nejde. „Kriminalista si případy nevybírá, přidělují je nadřízení,“ uvedl s tím, že to znemožňuje vydírání.

Podle obžaloby se gang dopustil 24 vydírání zahrnujících i úplatkářství, zneužití pravomoci úřední osoby, dále zločinného spolčení, návodu na ublížení na zdraví, loupeže, podplácení a účasti v organizované zločinecké skupině. Na vydírání skupina vydělala miliony korun. Odhaleno bylo po 12 letech. Proces s gangem potrvá patrně několik měsíců. Kdy padne verdikt, není jasné. Většina obžalovaných je stíhána na svobodě, část je ve vazbě a část ve výkonu trestu za zcela jinou činnost.

Před soudem by patrně stanul i Tofl. V červnu 2010 jej ale někdo zastřelil v Brně-Žebětíně. Letos kriminalisté zadrželi tři muže podezřelé z jeho vraždy. Jeden z nich, podnikatel Petr Pavel Bezděkovský, za mřížemi spáchal sebevraždu. Zbylým dvěma hrozí až 20 let vězení.