Rudá se snoubí s oranžovou, ČSSD vyzývá k podpoře Dolejše

Praha – Pražští sociální demokraté se před druhým kolem senátních voleb rozhodli veřejně podpořit komunistického kandidáta na Praze 8 Jiřího Dolejše; sami v tomto senátorskému duelu kandidáta nemají. KSČM na oplátku vyzývá své příznivce, aby v dalších třech pražských obvodech, jichž se letošní volby týkají, podpořili zájemce o Senát z řad ČSSD.

Vedení pražské organizace ČSSD připomnělo, že volby jsou podle názoru sociální demokracie „referendem o asociální vládní politice“. Vyzvalo také k podpoře pražských sociálnědemokratických kandidátů Evy Sykové, Františka Adámka a Stanislava Křečka.

Podle pražské ČSSD výsledky prvního kola voleb do Senátu v Praze ukázaly, že lidé čím dál více nesouhlasí s pravicovou politikou. „Poprvé v historii České republiky má sociální demokracie reálnou šanci získat v Praze zastoupení v Senátu,“ zdůraznil šéf pražské sociální demokracie Jiří Bodenlos. Syková, Adámek i Křeček jsou podle něj osobnosti, které dokážou oslovit pražské voliče svým politickým programem a zkušenostmi.

Třešně místo rakety

Místopředseda KSČM a poslanec Dolejš postoupil v Praze 8 do druhého kola senátních voleb, kde se utká s kandidátkou vládní ODS Danielou Filipiovou. V kole prvním získal 22,05 procenta hlasů, někdejší ministryně zdravotnictví a senátorka Filipiová, která před šesti lety uspěla v jiném pražském obvodu, obdržela 21,71 procenta hlasů.

Dolejš je vůbec prvním levicovým kandidátem, který v Praze postupuje do druhého kola volby z prvního místa, a jeho pozice proto představovala pro komunisty mimořádný úspěch. Poprvé od listopadu 1989 totiž v Praze, o níž se zejména v 90. letech pro její pravicovost říkalo, že by zde „vyhrála i Klausova tenisová raketa“, tak výrazným způsobem uspěl komunista.