Dohnal žaluje NKÚ o nájem, který platil ze svého

Praha – Bývalý prezident Nejvyššího kontrolního úřadu František Dohnal žaluje svou mateřskou instituci o více než 700 tisíc korun. Jedná se o náhrady, které po určitou dobu ve funkci dobrovolně nečerpal, a když je zpětně nárokoval, nové vedení úřadu jeho žádost odmítlo.

„Konkrétně se jedná o částku 616 tisíc korun. Zároveň si také žádá o proplacení výdajů spojených s údržbou bytu, konkrétně třeba s vymalováním nebo montáží žaluzií,“ informovala mluvčí NKÚ Olga Málková.

Případ požadovaných náhrad souvisí s aférou Dohnalova bydlení z května 2009; po zjištění, že si tehdejší šéf NKÚ nechal od úřadu dva a půl roku platit luxusní byt s měsíčním nájem dosahujícím 76 tisíc korun, se Dohnal přestěhoval do bytu s třetinovým nájmem a peněz od úřadu se veřejně zřekl. „Moje bydlení se řešilo ve sdělovacích prostředcích neustále, proto jsem si našel bydlení, které si hradím ze svého,“ konstatoval loni v březnu.

Na vlastní náklady žil Dohnal dvacet měsíců; od loňského dubna až do letošního února, kdy ve funkci skončil, si pak náklady na byt znovu nechal platit úřadem, nájemné se ovšem už nikdy nepohybovalo ve výši sedmdesáti tisíc. V souhrnu vyšlo rozpočet NKÚ Dohnalovo bydlení téměř na 3,5 milionu korun.

Náklady na Dohnalovo bydlení
Zdroj: ČT24

Argument advokáta: Nárokují ostatní, nárokujeme i my

Bývalý šéf úřadu se nyní rozhodl zažádat zpětné proplacení nájmu, který si platil sám, vedení NKÚ ovšem jeho žádost odmítlo. „Úřad se rozhodl nároky Františka Dohnala odmítnout, a to především proto, že František Dohnal v té době opakovaně v médiích prohlásil, že si bude výlohy spojené se svým bydlením hradit sám,“ vysvětluje mluvčí Málková.

Někdejší hlava NKÚ se proto ve věci obrací na soud; argumentuje tím, že má na ušlou částku nárok. „Dospěl jsem k závěru, že nejenom on, ale všechny osoby v jeho postavení tyto finance běžně čerpají, takže i můj klient se o to rozhodl požádat,“ uvedl Dohnalův advokát Václav Vlk.

Paradoxně právě kvůli bydlení přitom čelí Dohnal soudní žalobě; státní zástupce Dohnala viní z porušení povinnosti při správě cizího majetku, a to právě kvůli tomu, že za peníze NKÚ užíval od ledna 2006 do srpna 2009 byt s nájmem přesahujícím šedesát tisíc korun.

Reportáž Terezy Kručinské (zdroj: ČT24)