Pospíšil: ODS zažila debakl, v hádkách o DPH to ale není

Praha – Je bílou vránou v jinak nelichotivém volebním účtu „modrých“ kandidátů. Vyhozený ministr spravedlnosti jako lídr plzeňské kandidátky ODS nabral dech a získal u voličů 40 procent preferenčních hlasů. Pondělní jednání výkonné rady označil za „možná nejemotivnější, které kdy zažil“, a i když podle svých slov cítí z volebního vítězství osobní satisfakci, budoucnost ODS bere se vší vážností. Neúspěch ODS je podle Pospíšila důsledkem celospolečenské nálady. A tu prý změní závažnější principy než udobření rebelů kvůli daňovému balíčku…

Výsledek voleb situaci v ODS nijak neulehčil. Skupina poslanců kolem Petra Tluchoře či Ivana Fuksy považuje i nový kompromisní návrh balíčku k DPH za nedostatečný a vyhrožuje odkloněním při hlasování o úpravě daňových sazeb. Podle Pospíšila jde ale o „jednotlivý střípek“, strana by se prý měla zamyslet spíše nad vysvětlováním reforem a stanovením jasných kroků ve zbytku funkčního období vlády.

„Je pravdou, že strany, které jsou ve vládě, většinou prohrávají v krajských volbách. Jde ale o míru prohry. Jestli je výsledkem zisk 12 procent, tak je to opravdu významná prohra a nelze se podle mě vymlouvat na volební cyklus. Takovýto výsledek, který plošně postihl ODS, je obrazem celospolečenské politické nálady, jak lidé vnímají fungování vlády, pravicových stran,“ komentoval Pospíšil.

Jiří Pospíšil:

„Problém výsledku voleb není o konsolidačním balíčku. Jsem přesvědčen, že to je reakce na naše vládnutí, na problémy spojené s prezentací našich aktivit, s kauzami, které nás bohužel doprovází, s tím, že některá témata neřešíme.“

Právě Pospíšil se po svém odvolání z čela resortu spravedlnosti stáhl na Plzeňsko, kde získal podporu od krajského vedení strany – a posléze i od voličů. Z hlediska unikátního výsledku ODS v těchto volbách to ale podle Pospíšila není recept na úspěch. Voliči prý ocenili jeho práci a zájem o problémy regionu. „Je to výsledek debat, které jsem vedl s občany. Každý den jsem pracoval a trpělivě se s nimi bavil. Když je politik důvěryhodný a lidé mu věří, po nuceném odchodu z vlády je to naštve. Pro mě samotného byly volby referendem, zda mám nadále zůstat ve veřejném prostoru,“ zhodnotil exministr.

„Buď křeslo hejtmana, nebo opozici. Na pohodlné křeslo jsem mandát nedostal“

Podpora, kterou Pospíšil od voličů dostal, ho prý vede k tomu, že chce ve svém kraji buď křeslo hejtmana, nebo půjde do čela opozice. Od voličů prý dostal jasný mandát vést region a je připraven převzít odpovědnost. Pokud by se měl spokojit s „pohodlným křeslem“ vicehejtmana či jiného člena rady, půjde prý radši do opozice. „Neuměl bych vysvětlit svým voličům, proč v situaci, kdy jsem vyhrál, nechávám post panu Chovancovi (krajský lídr ČSSD – pozn. red.) a spokojím se s postem vicehejtmana a nějakým teplým místečkem a dobrým platem. To radši nechci žádnou funkci a půjdu do čisté opozice,“ prohlásil Pospíšil.  

Pospíšil přiznal, že hlavní tíha jednání o budoucí krajské radě bude na ČSSD. Právě ona totiž pravděpodobně rozhodně, zda utvoří koalici s vítěznou ODS, nebo si podrží křeslo hejtmana díky dohodě s KSČM. Exministr přitom na krajské úrovni připouští i velkou koalici – pokud se alespoň v základech obě strany shodnou na programu. „Myslím, že na krajské úrovni je možné, aby se i ty dvě největší strany dohodly na společném vládnutí, a je to žádoucí, pokud by se tím mělo zabránit nástupu komunistů,“ řekl.

V kraji vyhráli právě občanští demokraté pod vedením bývalého ministra Pospíšila, v krajské radě dostanou 15 křesel stejně jako ČSSD. Komunisté jich obsadí 12, TOP 09 získala 3 mandáty.

S výhledem na volební kongres ODS na začátku listopadu Pospíšil řekl, že Petr Nečas by měl v čele strany pokračovat. On sám se bude ucházet o křeslo místopředsedy, na předsednický post v současné době nepomýšlí. „Těší mě maily od občanů, kteří se na mě obracejí s tím, abych tuto variantu zvážil, ale každý člověk si má být vědom svých schopností, své vyzrálosti. Já sám sebe hodnotím tak, že jsem schopen zvládnout dobře funkci místopředsedy,“ dodal.

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)