Jak bude vypadat voják budoucnosti?

Praha - Jak bude vypadat voják budoucnosti? „Nejprve to bude člověk, který je vybaven speciálními technologiemi na ničení cílů a komunikaci. Dalším krokem budou robotické systémy, které jsou zatím ovládané, následně by mohly bojovat i samostatně. To je ale otázka vzdálenější budoucnosti,“ popsal vojenský analytik Martin Koller.

Vybavení moderních armád se rychle blíží filmům z budoucnosti. Už za deset let budou vojáci vypadat jako Terminátor. V současné době je vybavení systémů vojáka budoucnosti zaváděno do výzbroje americké armády, která jej již zkušebně používá v Afghánistánu. Zavádí ho i francouzská armáda. Polská a německá armáda prezentuje své vojáky budoucnosti na výstavě Future Soldier, která právě probíhá na výstavišti v pražských Letňanech. 

„Jsme zaměření především na budoucí technologie. Stojí to hlavně na prostředcích pro komunikaci a ochranných prostředcích vojáka,“ uvedl generální ředitel Future Soldier Jan Sajdl.

Schopné vedení investuje do mozků, ne do železa

„Pokud je vedení armády schopné, zaměřuje se především na investice do mozků. Nemá cenu investovat do železa, je potřeba investovat do vývoje. Přibližně v patnácti, dvaceti letech se velká válka neočekává, takže se můžeme zaměřit především na oblast vývoje a technologie,“ uvedl Koller.

Vstup Oldřicha Borůvky (zdroj: ČT24)

Sajdl: V kyberprostoru se čeká velká událost

Součástí doprovodného programu výstavy Future Soldier je i mezinárodní konference pod názvem „Future of Cyber“, věnovaná aktuální problematice z oblasti kybernetické ochrany a boji proti hrozbám spojeným s takzvaným kyber terorismem.

„Kybernetický prostor se v současné chvíli nachází v bodě před útoky na Spojené státy. Čeká se nějaká velká událost, proto se kulminují veškeré síly na ochranu infrastruktury,“ dodal Sajdl.

V módě je „Smart Defence“

Letošní ročník konference o nejnovějších armádních technologiích Future Soldier 2012 se koná 10 let od Summitu NATO, přičemž hlavní filozofií je prezentace technologií a opatření v souladu s konceptem „Smart Defence“. Na pražském výstavišti v Letňanech se prezentuje 22 zemí, přes 100 vystavovatelů, účastní se hned 45 vojenských delegací a nechybí ani NATO nebo FBI. 

Výstava Future Soldier
Zdroj: ČT24/natoexhibition.org

Návštěvníci výstavy z řad odborné veřejnosti si budou moci poprvé prohlédnout průzkumnou verzi kolového obrněného transportéru Pandur II 8x8 CZ a vyzkoušet letkový simulátor LS 159.