Ministerská komise jednala o Lessym bez jeho advokáta, o jednání nevěděl

Praha - Advokát bývalého policejního prezidenta Petra Lessyho Václav Láska se nemohl účastnit úterního jednání komise zabývající se rozkladem proti Lessyho propuštění od policie. Láska uvedl, že nebyl o jednání řádně vyrozuměn, a považuje ho proto za neplatné. Přišel totiž o možnost navrhovat svědky a být u jejich výslechů. Ministerstvo svou chybu přiznalo, jednání se tak bude opakovat.

„Dneska mi volali s tím, že včera jednání proběhlo, všichni svědci se vyslechli a že my jsme se nedostavili, takže oni jsou připraveni k vydání rozhodnutí,“ uvedl advokát. Ministerstvo mu podle jeho slov zaslalo 8. října do datové schránky zprávu, ze které ale nebylo patrné, oč jde. V příloze podle něho navíc byla výzva pro naprosto jiného advokáta. „Tak jsem jim napsal, že to bylo naprosto fatální porušení všech našich práv a že považuju celé to jednání za neplatné, a ať se k tomu postaví. Rozhodně odmítám akceptovat to, že by se teď mělo vydat rozhodnutí,“ dodal.

Vnitro už svou chybu přiznalo. Podle mluvčího resortu Pavla Nováka připojil pracovník ministerstva ke zprávě jinou přílohu, než měl. Úřad již proto advokáta kontaktoval a sdělil mu, že se jednání bude opakovat.

Ministr vnitra Jan Kubice propustil Lessyho ze služebního poměru po jeho obvinění inspekcí. Láska následně podal proti odvolání rozklad, o kterém nyní jednala komise ministerstva vnitra. Ministr může na základě jejího doporučení rozklad buď zamítnout, původní rozhodnutí zrušit či změnit.

Lessy tvrdí, že Kubice zneužil svou pravomoc tím, že neprovedl vlastní šetření před jeho propuštěním ze služebního poměru. Podle ministerstva ale tato povinnost v zákoně stanovena není a ministr si šetření dělat nemusel. Lessy skončil ve funkci po devatenácti měsících, v případě odsouzení mu hrozí až tři roky vězení.

Lessyho stíhá od konce srpna Generální inspekce bezpečnostních sborů ze zneužití pravomoci úřední osoby a pomluvy. Exšéf sboru prý předal loni 6. září své mluvčí dokumenty očerňující náměstka zlínské krajské policie Jaroslava Vaňka v souvislosti s kauzou takzvaného Toflova gangu, aby je dala jednomu z novinářů. Bývalý šéf policie se hájí tím, že v den, kdy měl podle inspekce spáchat trestný čin, byl v Ostravě vyzvednout syna z nemocnice. Jeho žádost o dovolenou mu přitom podepsal právě ministr.