Kubera byl oceněn jako bojovník proti byrokracii

Praha – Letošní Antibyrokratickou cenu získal teplický primátor a senátor ODS Jaroslav Kubera. Ocenění, které už posedmé udělovalo občanské sdružení eStat.cz, dostal Kubera za svůj boj proti bujení byrokratické mašinérie, omezování práv občanů ve prospěch státu a regulování mezilidských vztahů.

Kubera ve svém projevu mimo jiné apeloval na omezení předpisů a nařízení, „abychom lidi zbytečně nehonili tam, kam je honit nemusíme“. Slíbil prosadit i do ústavy pasáž, podle níž by stát musel zaplatit všechny úkony, jejichž realizaci přenesl na obce, neboť by jich pak bylo méně a ušetřily by se tím miliardy korun. „My ten boj nevzdáme. Občas se zadaří,“ uvedl Kubera. 

Primátor podotkl, že v Teplicích se bez ztráty příjmů povedlo omezit městské vyhlášky jen na nejnutnější, bez ztráty příjmů zrušit řadu místních poplatků a snížit na pětinu poplatky za psy. Teplice mají také nejnižší počet radničních úředníků ze srovnatelných českých měst, a to pouze 220, a jen sedmičlennou městskou radu, přičemž primátorův náměstek je jen jeden.

Podle Jaroslava Dubského z KSČM je ovšem ocenění účelové. Dubský se s Kuberou utká o víkendu ve druhém kole senátních voleb v Teplicích: „Organizuje to ODS, proto taky ta cena byla udělena dnes, protože v pátek a v sobotu je druhé kolo senátních voleb, takže využívá všech zbraní,“ uvedl Dubský. 

Reportáž Kateřiny Fifkové (zdroj: ČT24)

Antibyrokratické ocenění je udělováno lidem nebo organizacím za dlouhodobý odhodlaný postoj v boji s přebujelou byrokracií. Nese jméno někdejšího federálního poslance Michala Tošovského, spoluzakladatele sdružení, které se dlouhodobě věnuje projektům na zefektivnění veřejné správy. Sdružení cenu poprvé udělovalo v roce 2006, kdy ji získal prezident Václav Klaus za to, že jako premiér inicioval vznik komise pro odstraňování byrokratické zátěže. V předchozích ročnících ji obdrželi např. kritik unijního administrativního aparátu a belgický europoslanec Derk-Jan Eppink nebo irští odpůrci lisabonské smlouvy prostřednictvím jejich lídra Declana Ganleyho. Letos Kubera porazil třeba britského premiéra Davida Camerona.

Vydáno pod