Cermat jde na kobereček - státní maturity už spolykaly 1,4 miliardy

Praha - Státní maturity už přišly státní pokladnu na 1,4 miliardy korun. Podle ministra školství Petra Fialy odhalila kontrola porušení zákona o účetnictví. Vedoucí pracovníci Cermatu také špatně nastavili potřebné kontrolní mechanismy a nepostupovali podle zákona o finanční kontrole. Zkouška dospělosti se připravuje už 13 let. Mluvčí Cermatu Petr Habáň oznámil, že zaměstnanci centra už pracují na nápravě pochybení.

„Zjištěné skutečnosti v žádném případě nezakládají podezření na spáchání trestného činu, nicméně zjištěné nesprávnosti a podezření z porušení rozpočtové kázně byly předány finančnímu úřadu k prověření,“ uvedl ministr k základním výsledkům veřejnosprávní kontroly. Námitky vůči nim mají být vypořádány do konce týdne.

Cermat už na odstranění chyb pracuje. „Pověřený ředitel Cermatu Jiří Zíka zadal odpovědným pracovníkům zjednat nápravu všech zjištění veřejnosprávní kontroly. Případné kontrole finančního úřadu samozřejmě poskytneme maximální součinnost,“ uvedl Habáň.

Příprava státních maturit stála od roku 1999 do poloviny letošního roku 1,448 miliardy korun, z toho 739 milionů korun do loňského roku. „To, musím říct, jsou čísla, která snad dnes ani nepotřebují žádný další komentář,“ dodal ministr.

Jeho stínový protějšek z ČSSD Marcel Chládek poznamenal, že se potvrdila jeho slova o tom, že projekt maturit stál půldruhé miliardy korun. Očekává proto omluvu od Fialova předchůdce Josefa Dobeše (VV), podle něhož prý šířil svou kritikou finanční nákladnosti maturit poplašné zprávy.

Stínový ministr školství: Cermat funguje systémem „ruka ruku myje“

Odpovědnost nese podle Chládka kromě bývalého šéfa Cermatu i jeho prozatímní nástupce Jiří Zíka. Připomněl, že zaměstnal Zeleného v Cermatu jako šéfa nově vzniklého oddělení pro vyhodnocení kvality maturitních testů. Cermat navíc podle Chládka funguje systémem „ruka ruku myje“. „Ta organizace se vymkla z ruky,“ dodal. Kromě finančního by byl podle něj vhodný i personální audit. Zaměstnání Zeleného je podle Fialy v kompetenci ředitele centra. Poznamenal ale, že do 14 dnů vyhlásí výběrové řízení na nového ředitele.

Vydáno pod